Чудо на природата: Најубавата река на светот во пет бои

12 јуни, 2020
уѕуѕиј

Природата е полна со убави и волшебни места, а едно од нив се наоѓа во Колумбија. Една од најчудните реки во светот, Кањо Кристалес, или кристалниот канал, е наречена со разни имиња и е најпозната како „река од пет бои“. Затоа што токму такаизгледа. Во поголемиот дел од годината, кристалот Кањо е како и секоја друга река, но на крајот на јули, цвета и експлодира во живописни светли бои.

Палетата на бои е „создадена“ од праисториски црн кварц – една од најстарите карпи во светот, зелен и жолт мов, како и природна сина вода. Сепак, она што навистина ја прави реката убава се светло-црвените и розовите ендемични растенија на Macarenia clavigera, кои цветаат под вода сезонски во втората половина на годината, кога реката е во своето најубаво светло. Водопадите, исто така, придонесуваат за привлечноста, како и округлите базени формирани од карпи кои се формираат со водни струи со текот на времето.

https://www.instagram.com/p/CBI_dqqjehW/?utm_source=ig_embed