Дали сте слушнале за БАГАН? Едно од најголемите археолошки локалитети и местото на чудесните TEMPLES (ВИДЕО)

15 јуни, 2020
travel story

Многумина велат дека оваа област изгледа дека припаѓа на друга планета

Баган се наоѓа во централниот дел на Мјанмар, и е едно од најголемите археолошки локалитети во светот и може да стои рамо до рамо со Мачу Пикчу, како едно од најпознатите светски чуда.

Опкружувањето на Баган се состои од фантастична обична површина од 26 квадратни километри, предел покриен со палми, реката Иравади и има прекрасни магливи и сиви планини.

Стотици храмови се издигаат на ова место, кои многумина ги опишуваат како убави градби кои изгледаат како да се од друга планета.

Овие храмови биле изградени од кралевите на Баган меѓу 1057 и 1287 година, кога нивното кралство било потресено од честите земјотреси.

Од 4.450 храмови, денес остануваат околу 2.230, а будистичките верувања велат дека изградбата на храмот била посебна заслуга.

Повеќето од нив се извонредно зачувани или обновени од УНЕСКО. Многумина содржат фрески, резби и статуи на Буда.