Европска земја со бескорисни пасоши со кои никаде не може да отпатувате

5 мај, 2020
травел

Дали сте слушнале за Транснистриската Република Молдавија или за Транснстрист? Ова е дел од територијата на Молдавија, која опфаќа површина од 4163 квадратни километри на левиот брег на Днестар, а својата независност ја прогласија на 2 септември 1990 година.

Во триесет години од своето постоење, овој регион, исто така наречен Транснстрист,оформи своја влада, армијата, устав, судството, валутата и пасоши.

Со оглед на тоа што не е призната од ниту една држава или меѓународна организација освен спорните области како Абхазија, Нагорно-Карабах и Јужна Осетија, нејзиниот пасош е целосно бескорисен. За среќа, поголемиот дел од транснастриското население од околу 550.000 има двојно, па дури и тројно државјанство и го патуваат светот со пасоши на Молдавија, Украина или Русија.

Повеќето жители живеат во главниот град Тираспол, кој важи за еден од најсиромашните градови на Стариот континент. Лебот тука чини 20 денари, билет за јавен превоз од околу 8 денари, додека 55 денари треба да се издвојат за литар бензин. Земјата е полна со напуштени фабрики од поранешниот СССР, а поголемиот дел од населението работи во индустријата за челик, текстил и алкохолни пијалоци.