Европски град во кој луѓето од работа се враќаат пливајќи

7 мај, 2020
град

Во летните месеци, жителите на Базел шетаат низ градот со разнобојни торби во форма на риба. Таканаречениот Wickelfisch е всушност водоотпорна торба што ја користат за чување на своите работи кога ќе се решат да пливаат во Рајна.

Моќната европска река во јули и август е извор на забава за многу граѓани на овој швајцарски град на границата со Германија и Франција.

И покрај тоа што просечната летна температура во Базел е само околу 25 Целзиусови степени, Рајна се карактеризира со многу брз и непредвидлив проток на реката, кој се препорачува само на најдобрите пливачи – многумина во неа бараат освежување.

Честопати може да се види како бизнисмените по работното време ги отстрануваат своите одела на бреговите на Рајна, чувајќи ги во Виклфиш и со пливање се враќаат дома.

Некои велат дека сакаат да се рекреираат после работа, додека други сакаат да избегнат сообраќаен метеж во градот со околу 170.000 жители.

Повеќето пливачи пливаат на делот помеѓу мостовите Шварцвалд и Јоханитар и оставаат струјата да ги носи низводно.

Не само што темпераментот на реката Рајна е наменет за добри пливачи, околу неа нема ниту спасувачи. Ако сакате да пливате во неа, тоа треба да го направите на сопствена одговорност.

Погледнете како изгледа ова во пракса.