Градот на духови во кој е опасно да се земаат сувенири и да се оддалечувате од водичот!

1 мај, 2020
п

Зоната на самракот од пред 30 години денеска е туристичка атракција. Во 1984 година експлодираше реактор во чернобилската нуклеарна централа испуштајќи во воздухот голема количина на радиоактивни хемикалии кои загадиле милион квадратни километри. Околу 50 илјади жители на градот Припјат морале да ги напуштат домовите за два дена, 30 луѓе загинале на местото на експлозијата, а илјадници од последиците на зрачењето.

Денес Припјат е сигурен, но Градот на духови го посетуваат само туристи. Но не можете да се упатите само така, за обиколка ви е потребна дозвола од владата. Постојат туристички аранжмани кои вклучуваат посета на градот, со можност за преноќување.

Посетителите кои не се придржуваат кон правилата за облекување, се помлади од 18 години или пиеле алкохол, не смеат да бидат дел од турата.

Забрането е земање на било какви предмети од градот или скршнување од дозволениот пат поради ризик од радијација.

Центие се многу скапи, но на крајот не мора да се грижите дека ќе бидете озрачени, бидејќи по обиколката се врши скриниг.