И Романија има свој Бермудски Триаголник

11 јуни, 2020
romanija

Кога луѓето помислуваат на Трансилванија, првата асоцијација најчесто е грофот Дракула. Но шумата Хола Бациу, која ја нарекуваат и романскиот бермудски Триаголник е позлокобна и помистична од прочуениот гроф Влад Цепеш.

Се наоѓа на 20 минути возење од центарот на градот, во самото срце на Трансилванија. Локалното население верува дека шумата е проколната и одбегнуваат да влегуваат во неа, а ако сепак мораат да влезат, го прават тоа во друштво и строго додека е ден.

Легендата вели дека шумата го добила името по еден овчар кој влегол во неа со своите 200 овци и никогаш повеќе не се вратил. Иако потрагата по него траела со денови, овците биле пронајдени раштркани низ шумата, а на овчарот му се губи секаква трага.

По овој настан, пријавени се уште 20 исчезнувања во шумата.

Освен тоа, посојат и неколку документирани случаи каде луѓе во шумата одеднаш почнуваат да чувствуваат големи тегоби и необјаснет страв, а по излегување од шумата забележале гребаници и осипи за кои не знаат како настанале, како и мачнини и мигрени.

Во поново време шумата го потврдила својот злокобен углед откако биологот Александар Сифт во 1950 година во неа воочил необјаснив феномен- необични светла чиј извор никако не можел да го утврди.

Подоцна, во 1968 година фотографот Емил Барнео во неа забележал нешто за што голем број на луѓе верувале дека е НЛО.

Во еден дел на шумата постои чистина на која нема воопшто дрва, додека на другите делови стеблата растат свиткани под необичен агол. Биолозите за тоа немаат рационално објаснување.