Корона вирус, натуризам и Балкан: Како нудистите го освоија Балканот

2 септември, 2020
a345cb662de93a8d2ef16b3699b735c5_orig

Иако вирусот корона сериозно ја загрози туристичката сезона на Јадранот, нудистичките кампови не забележуваат драстичен пад на посетите.

„Голем проблем е што луѓето го поистоветуваат нудизмот и расположението за секс, а тоа е потполно спротивно од тоа што навистина е натуризам“, изјави Билјана од Белград, која повеќе од 10 години посетуваше плажи на нудисти, за српски Би-Би-Си.

Натуризмот е германска филозофија на здрав живот и поврзување со природата преку нудистичко капење и сончање попозната како Freikörperkultur (култура на слободно тело).

Во комунистичка Југославија, хрватскиот остров Коверсада стана „туристички рај за нудисти“ во 60-тите години на минатиот век, а Југославија во 1972 година стана првата социјалистичка земја во светот што беше домаќин на меѓународен конгрес за натуристика.

Без оглед на популарноста на натуризмот во тоа време, припадниците на оваа заедница велат дека денес е тешко да се најде своето место под сонцето на Балканот.

Меѓутоа, кога корона вирусот опасно ја потресе туристичката индустрија оваа година, меѓу ретките кои успеаја да го апсорбираат тој удар беа натуристички кампови во Хрватска и Црна Гора, каде посетата не падна драстично како и во останатиот сектор.

Лажливо лето 1936 година.

Натуризмот, како филозофија и начин на живот со кој човекот се поврзува со природата преку исхрана, вежбање и фрлање облека, беше забранет во Германија со доаѓањето на Хитлер.

„Германските натуралисти најдоа ново прибежиште на хрватскиот Јадран, на дивите плажи на островот Раб“, објаснува Јерко Сладољев, сопственик на хрватската компанија „Топ Кампови“, кој работел како помошник директор на Коверсада за време на студентските денови.

Иронично, германските туристи избраа засолниште веднаш преку островот Голи Оток, каде југословенските комунисти ќе отвореа озлогласен логор за политички затвореници само една деценија подоцна.

Сладољев, кој дипломирал на „Натуризам во Југославија“, потсетува дека англискиот крал Едвард VIII, кој, меѓу другото, остана запаметен по абдикацијата затоа што не му беше дозволено да се ожени за Американката Волис Симпсон, која не беше од благородно потекло, го помина август 1936 година на крстарење по Јадранот со неговата избраничка.

Затоа, тој ја посети нудистичката плажа на Раб и се избања гол. Тој абдицираше во декември истата година, а следната тие се венчаа.

„Тоа беше светска сензација“, вели Сладољев, додавајќи дека податоците за туристичкиот сообраќај од тој период покажуваат дека во годините по посетата на Едвард VIII на Раб, повеќе туристи доаѓале отколку во Дубровник и Опатија заедно.

„Сепак, ситуацијата во Европа стана покомплицирана, кога започна Втората светска војна, целата таа нишка е пресечена“, додаде тој.

Во педесеттите години, историскиот град Врсар, на островот Коверсада, имаше две земјоделски задруги и нешто повеќе од 1.000 жители. Повеќето од нив деновите ги минуваа насадувајќи лешници, грозје и произведувајќи вино.

Друг дел од локалното население ловел и удрил камен во каменоломите што го опкружуваат овој град на јадранскиот брег.

Во раните шеесетти години, судбината на Врсар беше променета од прекрасните плажи што го опкружуваат.

Знаејќи за предвоената слава на хрватскиот брег, група натуралисти од Германија и Австрија, кои бараа соодветно место за нудистички камп што не можеа да го најдат во поделена Германија, која сè уште се опоравуваше од Втората светска војна, ја посетија Коверсада.

„Еден таков Германец, по име Рудолф Хелдвиг и кој работеше како професор по пливање во Црна Гора, во 1950-тите заклучи дека дивите плажи на Врсар се исклучително погодни за натуристички камп“, вели Сладоjeев.

Тој вели дека Хелдвиг успеал да го убеди претседателот на општина Пореч да го отвори првиот комерцијален камп за натуристи во Европа на Коверсада.

“Локалните жители презедоа голем ризик. Тие се занимаваа со земјоделство цел живот и не знаеја ништо за туризмот, а потоа решија да испуштат нешто безбедно и да влезат во авантура на натуризмот за која немаа поим”, проценува Сладоjeев.

„Според мене, тие беа исклучително храбри“, додава Сладоjeев и посочува дека „во тоа време на островот немаше ниту тоалет“.

Дивите плажи, кои се уште се собиралиште на нудисти ширум светот, поради малата посетеност, започнаа да се претвораат во машина за правење пари на Коверсада.

Туристичкиот камп беше отворен во 1961 година. Со години, еден туристички брод – „Галеб“ – пловеше од копното кон островот.

Првиот монтажен тоалет се појави дури во 1962 година. Санитарните јазли пристигнаа само пет години подоцна.

Сладоjeев потсетува дека тоа било „друг пат“ и дека „скоро никој немаше квалитетен хигиенски стандард дома“.

Како е да се биде нудист денес?

Предрасудите не ги заобиколуваат ниту денешните натуристи и нудисти.

Во соседна Србија, која нема регистрирани нудистички плажи, тие ги посетуваат дивите плажи што постојат во Белград, Нови Сад, Зрењанин, Увац и други места во Србија.

Соговорниците на Би-Би-Си велат дека нивниот мир често се нарушува со пцовки, остриги, нелегално сликање и снимање.

„Тоа е вообичаена појава на [плажата во Белград] Ада Циганлија, каде што нема дури и ограда околу нудистичката плажа што би ја заштитила таа дива плажа од погледот од улицата“, објаснува Страхиња за Би-Би-Си на српски јазик, кој вели дека во текот на последните десет години секоја слободна денот го поминува на Ада.

Дивата нудистичка плажа на Ада Циганлија, велат за Би-Би-Си од ЈП „Ада Циганлија“, постои од педесеттите години на минатиот век. Тоа го прави старо колку и туризмот на Коверсада.

Сепак, за разлика од Коверсаде, „таа не е официјално регистрирана како плажа“ и не е означена како место за пливање.

Властите за белградскиот базен велат дека „иако сето тоа е јавен простор и не можам да забранам некој да остане каде било на Ада“, пливачите во тој дел можат да пливаат „само на сопствен ризик“.

Затоа, на плажата нема спасувачи и чувари, а таа е одвоена од остатокот на Ада со жива ограда.

„Мислам дека треба да имаме ограда за луѓето од улицата да не можат да не видат“, рече Страхиња.