4 август, 2020

Grotta della poesia или преведено од италијанската пештера на поезијата се смета за еден од најубавите природни базени во светот. Станува збор за базен во форма на јајца во карпите на италијанското село Рока Векија на јадранскиот брег, помеѓу градовите Лече и Ортанто. Легендата вели дека на ова волшебно место на работ на италијанската чизма некогаш се искапила една убава принцеза на која поетите и ги посветувале своите најубави стихови, по што го добила и овој природен базен. Мештаните одат таму за да се освежат во текот на летото, скокаат од карпите високи пет метри и нуркаат во прекрасната чиста вода.

Остави коментар

Почетна // Travel Story // На јадранското крајбрежје: Дали е ова најубавиот природен базен на светот?
Горе