Не е за оние со слабо срце! Величествениот ТОРОВ БУНАР ќе ве остави без здив (ФОТО)

6 октомври, 2020
да

Ако сте од оние кои обожаваат мистерии и необични места, Торов Бунар е нешто што ќе ве остави без зборови.

Недалеку од брегот на Орегон, близу Кејп Перпетуа, се наоѓа познато чудо на природата – дупка што постојано ја проголта морската вода околу неа и која уште се нарекува и дренажна цевка на Тихиот океан.

View this post on Instagram

where da barbz at……

A post shared by bella 🍌 (@bellachiari) on

Имено, иако на почетокот се сметаше дека нема дно, точно е дека постои, но за да се достигне тоа е многу опасно и апсолутно не се препорачува.

View this post on Instagram

well, well, well, what do we have here

A post shared by dean michael unglert (@deanie_babies) on

Според некои истражувачи, бунарот најверојатно бил пештера на почетокот, која дополнително била ископана и прободена од брановите, пред сводот да се сруши и да создаде отвори на дното и горниот дел, низ кои поминува океанската вода.

Самата дупка е длабока околу 6 метри, а сцената е особено спектакуларна за време на плима или бура, кога водата насилно се прелива преку карпите и се излева во очај.

Она што е најстрашно е што, за време на овие ненадејни порои, невнимателните посетители на крајбрежјето ризикуваат да бидат фрлени веднаш во вртлогот. Сепак, без оглед на ризиците, фотографите и љубителите на природата продолжуваат да брзаат кон зачудувачката фонтана, за да ја видат маестралната сцена, која со причина беше именувана по Тора, богот на грмотевиците и бурите.

View this post on Instagram

One for the books ✨

A post shared by 📸 (@l3eruk) on

Ако патот ве носи некогаш во оваа насока, добро е да знаете дека најдобро време е да го посетите бунарот на Тор, еден час пред бран, да го видите без вода и потоа да гледате како се полни формациите, според порталот Атлас Обскура.