Ненаселениот остров на Карибите е популарен кај туристите, но никој не ја знае неговата МРАЧНА историја!

6 јуни, 2020
imageedit_166_3432778378

Малиот Курасао е потполно осамен и ненаселен остров на Карибите.

Без оглед на тоа што е слабо развиен, тој е многу популарен кај туристите кои уживаат во мирни одмори и истражување на обалата.

Југоисточно од островот Курасао, на оддалеченост од само 24 километри се наоѓа Малиот Курасао, бајковито место кое претставува вистински рај за нуркачите.

Коралните гребени и подводните пештери се симболите на овој остров, а се вели дека има и преку 60 во овој појас.

Малиот Курасао е потполно неразвиен, без инфраструктури кои привлекуваат многу туристи, што значи дека активностите се прилично ограничени. Можете да уживате на преубавите песочни плажи, а под сончевите зраци да ја набљудувате дивата природа.

На Малиот Курасао има и стар светилник, неколку колиби и мали куќи на плажите, кои претставуваат единствен знак на населеност.

Светилникот кој бил изграден на овој остров во далечната 1850та година, дури двапати бил обновуван поради ураганите кои ги погодиле овие области.

View this post on Instagram

________________________ Klein Curaçao Lighthouse | Klein Curaçao | c. 1879 • Klein Curaçao (English: Little Curaçao) is a 1.7 square kilometres (170 ha; 0.66 sq mi) uninhabited island south-east of Curaçao in the Caribbean Sea, and is part of the Dutch country of Curaçao. Well known as a beautiful diving-spot because of its coral and underwater caves, the old pink lighthouse is one of the only structures still remaining on the island • Formerly, goats were allowed to roam the island, which contributed to desertification. In 1871, an English mining engineer visited the island, and until 1886 phosphate was mined and exported to Europe. The island was mined out, the level of the island dropped, and seabird populations plummeted – currently, reforestation is being undertaken by CARMABI Marine Research Station • The island played a part in the slave trade as the Dutch West India Company brought many slaves from Africa to Curaçao. Before coming ashore the main island, the sick were placed in quarantine at Klein Curaçao. The remains of this first quarantine building can still be found in the northwest of the island. Those who did not survive the voyage were buried on the island with many graves in the southern part of the island • Like its mother island of Curaçao, the island is little affected by hurricanes, but several storms have left their mark. The first was the hurricane of 1877 destroyed the lighthouse initially on the island • The 22 meter (66 foot) tall tower had to be rebuilt three times. Due to the many shipwrecks, putting the lighthouse back to work was more than necessary. Most recently, in 1982 a large oil tanker was stranded on the windward side of the island. In 2008, the light tower got a LED beacon with solar panels, still flashing every 15 seconds • 📷: @jeffreyczum ✍: @wikipedia + @bluefinncharters • #AccidentallyWesAnderson #WesAnderson #VscoArchitecture #Vsco #AccidentalWesAnderson #Travelmore #Curaçao #Curacao #KleinCuraçao #DutchCaribbean

A post shared by @ accidentallywesanderson on

Меѓутоа, многумина не знаат дека ова место со себе носи мрачна историја.

Островото играл значајна улога во трговијата со робови во 17-ти и 18-ти век, каде што болните робови ги сместувале во карантин. Објектите каде што тие живееле сѐ уште можат да се видат и денес.

Јужниот дел од островот е препознатлив по гробниците – гробишта со жртви од бродоломи, кои биле чести на овој предел заради големите невремиња.

Малиот Курасао не е толку познат остров, но поединечни туристи го посетуваат токму поради оваа историја, како и преубавата природа и можностите за нуркање.