Неверојатно чудо на природата: Ова езеро крие интересна тајна! (ФОТО)

13 мај, 2020
Capture

Зеленото езеро се наоѓа во австриска провинција, во близина на градот Трагос и е опкружено со планината Хочшваб и зимзелена шума.

Езерото се наоѓа на 776 метри надморска височина и е украсено со неверојатна и магична смарагдно зелена боја.

Интересна приказна е дека зеленото езеро го добило своето име затоа што под неверојатно чистата вода, можете да видите зелена трева, дрвја и многу други растенија кои нормално растат во паркот.

Тајната на ова езеро лежи во фактот дека неговото дно во текот на зимата и летото е парк, додека во пролет, заради топење на снегот и подигнување на ниското ниво, станува езеро.

Неверојатно чистата и бистра вода, а тоа делумно се должи на температурата од 6 до 7 Целзиусови степени, што влијае на нејзината добра видливост.

Езерото го достигнува својот врв од длабочина до 12 метри во текот на пролетта кога температурите растат, снегот се топи, а базенот под планините се полни со вода.