Невообичаена појава: Плажата што СВЕТИ НАВЕЧЕР е вистински природен феномен (ВИДЕО)

25 јуни, 2020
travel

Рајска дестинација што се истакнува на многу начини во споредба со другите

Секој веќе знае дека Малдиви е едно од најубавите места во светот. Овој предел е полн со прекрасни плажи со најквалитетен песок, а кристално чистата вода со тиркизна боја и тропски палми што го засенуваат островот во жешките летни денови, навистина изгледа како вистински рај на Земјата.

Но, она што дефинитивно ги одделува Малдиви од другите рајски дестинации е една исклучително необична појава што го прави ова место уште поубаво и посебно.

Имено, ветерот и брановите од морето понекогаш носат милијарди фитоплактони на плажите и крајбрежниот дел на морето, што поради реакцијата што се одвива во нивните ќелии тие оддаваат синкава боја.

Овие микроорганизми обично се присутни на отворено море далеку од морскиот брег, но кога брановите ќе ги донесат на брегот, целата плажа и брановите што ја прскаат со светло сина боја.

Овој феномен е познат како биолуминисценција. Овој феномен може слободно да се спореди со набудувањето на аурора бореалис на небото.