Нојшванштајн: Доживејте бајка во замок како од цртаните филмови на Дизни

21 јуни, 2020
мјк,ммј

Нојшванштајн изгледа точно како што го замислуваме замокот од бајките.

Сместено е високо на баварските Алпи и опкружено е со најубавата германска природа.

Од ридот висок 92 м, замокот гледа на едно мало езеро што целосно замрзнува во текот на зимата, создавајќи нереална слика од соништата.

Таа е една од најпопуларните туристички дестинации во Германија, која служеше како инспирација за замоците на бајките на Дизни, а исто така се наоѓа на списокот за светско наследство на УНЕСКО. Секоја година го посетуваат над 1,3 милиони туристи кои се обидуваат да ја фатат нејзината најдобра страна со камери.

Историја на замокот


Изградена е во деветнаесеттиот век како една од 3-те кралски палати за Лудвиг Втори од Баварија, широко познат по прекарот „Лудиот крал Лудвиг“. Замокот го добил името по витез од познатата опера на Вагнер „Лоенгрин“.

Кралот Лудвиг лично ја одбра локацијата на замокот. Бидејќи самиот крал пораснал во овие делови, тој знаел за неверојатната природна околина на оваа локација и тој го избрал да го изгради својот замок.

Ако замокот ви изгледа многу познат, тоа е затоа што нејзината убавина толку многу го инспирираше Волт Дизни што го искористи како модел за замокот на Пепелашка, инаку логото на Дизни.

Лудвиг немаше среќа да ужива во неговото ремек дело затоа што замокот беше завршен по неговата смрт, а за јавноста беше отворен дури во 1886 година.

Внатрешноста на замокот


Стилскиот замок е извонреден пример за романтизам од XIX век.

При неговото производство, вие препознавате мешавина од средновековни детали како што се тесни спирални чекори, високи кули и напредни градежни решенија како што се системи за греење и водовод. Богатата тронска сала е изградена на моделот на Аја Софија.

Големата опсесија на кралот Лудвиг со средновековни уметници е забележителна во внатрешната декорација на целиот замок. Така, внатрешноста, пештерата и стаклената градина се моделирани на „Танхаузер“, спалната соба изградена во нео-готски стил е украсена со сцени од „Тристон и Изолда“, додека салата на пејачите на четвртиот кат е посветена на „Персифали“.

Иако опсесијата на Лудвиг со средновековни творци ги надмина границите на нормалното однесување, замокот што го создаде во југозападна Баварија, недалеку од австриската граница, е вистинско ремек-дело на архитектурата и уметноста.

Идеалниот поглед на Нојшванштајн е од жичарата Тегелбергбан, која се искачува до 1.700 метри надморска височина. Возењето со неа трае околу десетина минути и овозможува прекрасен поглед на Нојшванштајн и Хоенхвангау, како и на околните планински врвови.