Пат до рајот: Поглед вреден за секој макотрпен чекор

10 октомври, 2020
gdfgfdgdgdf

Погледот што го одзема здивот и чудото на природата во комбинација со напорите на човекот да се бори против нив се можеби најдобриот опис на наградата што следи по надминувањето на најнезгодните чекори на светот, пренесува магазинот Оригинал. Ел Пенџон де Гатапе, тоа е Карпата на Гатапе или само Карпата, како што локалното население го нарекува овој туристички бисер на Колумбија, некогаш било свето место. Монолитната карпа од крајно стрмната страна има 650 скалила што водат до нејзиниот врв. Погледот е спектакуларен, но се „плаќа“ не со лесно искачување.


Оваа џиновска карпа среде рамните краеви изгледа како да е „зашиена“, а всушност станува збор за цик-цак чекор што води до самиот врв. Ако ги совладате, ќе добиете неверојатен поглед на езерата и островот Гатапе. Денес, каменот е опкружен со природата, а порано беше бесконечно зеленило. Тогаш областа беше поплавена, а сега наоколу има поле со вода.