5-те најдобри виртуелни патувања што можете да ги направите без да патувате некаде

2 април, 2020
61759647

Пандемијата на коронавирус со недели доминира во вестите, социјалните мрежи и секојдневниот живот. За да се ограничи бројот на новозаразени од патувања, тие се сведуваат на апсолутен минимум, а ресторани, кафулиња, училишта и театри се привремено затворени, како и државни граници.

Патувањата сепак остануваат камен-темелник на глобалната поврзаност. Човештвото е обединето во борбата против истиот непријател.

И покрај ограниченото движење, не мора да престане со истражувањето на музеите, библиотеките и спомениците на културата.
Ние ви носиме виртуелно патување што можете да го превземете без да ја напуштите безбедноста на вашиот дом …

  1. Виртуелна авантура во Гранд Кањонот

Овој национален парк нуди многу повеќе отколку теренско образование за посетители. Преку линкот на официјалната страница на паркот, можете да ги истражите убавините на кањонот во слики од 360 °, да одите на виртуелно пешачење или дури да пробате рафтинг на реката Колорадо.

  1. Посетете ги Ламите во Мачу Пикчу

Високо во перуанските Анде е античкиот Мачу Пикчу, датира од 15 век. Веб-страницата „ You Visit “ ви нуди зачудувачки виртуелни тури на оваа страница, а покрај тоа што истражувате антички урнатини, речиси сигурно ќе наидете на симпатични лами при одење.

  1. Талкајте во Систинската капела

Во апостолска палата во Ватикан е сместена Систинската капела позната по прекрасните мурали на Микеланџело. Кога е отворена за јавноста, скоро секогаш е преполна со посетители кои се наметнуваат од сите страни да видат барем дел од овие ремек-дела. Ако одлучите за виртуелна турнеја, ќе имате можност да ги видите убавите мурали на мир, како и да прошетате низ градините и музеите на Ватикан, без никој да ве притиска и да ви го блокира погледот.

  1. Прошетајте во Ерусалим

Овој неверојатен град е дом на три од најголемите религии во светот: јудаизам, христијанство и ислам. Во виртуелна турнеја од 360 °, можете да ја истражите Црквата на Светиот гроб, како и најголемото обележје на градот, Западен ѕид, Ѕидот на плач, Ридот на маслинките и Пазарот на Стариот град, сите со неколку кликања на глувчето.

  1. Погледнете ја Белата куќа
    Во моментов не е можно да се посети Вашингтон, но страницата на Google Arts & Culture ви нуди бесплатна виртуелна турнеја низ најголемото обележје – фасцинантната Бела куќа,
    официјалната резиденција на Претседателот на Америка. Прошетајте низ западното крило, воената библиотека, источната просторија, кинеската соба и другите добро познати ормани и приватни простории и научете како Белата куќа се смени со пристигнувањето на разни претседатели.