11 јули, 2020

На врвот на овој вулкан има три кратерски езера со различни бои. Иако тие го делат врвот на истиот вулкан и се наоѓаат еден до друг, езерата повремено менуваат бои – од црвена и кафеава, до тиркизна и зелена, независно една од друга.

Благодарение на специфичните бои на езерото и густата магла околу врвот, Келимуту се смета за свето место, а локалното население верува дека душите на мртвите одат кон едно од трите езера – во зависност од тоа како се однесувале на Земјата.


Остави коментар

Почетна // Travel Story // Келимуту – свето место со три езера кои ја менуваат бојата
Горе