Руска Атлантида: Необичен град кој со години „спие“ под вода!

12 април, 2020
61865668-kaljazin

Практиката на потопување на селата и градовите е навистина добро позната. За се изгради „нова и подобра“ Русија и да се изградат вештачки езера и хидроцентрали ги презеле работите во свои раце и уништиле она што им беше потребно за да се унапреди индустријата.

Околу 200 километри северно од Москва, црковната куќа што се издига од островите на Волга го задржува сеќавањето на историскиот дел на Калjазин, кој самите Руси го потопија кон крајот на 1930-тите за да направат хидроцентрала.

„Осамената кула што стои на островот и привлекуваше интерес за туристите требаше да биде срушена, но планот е променет и продолжува да служи како атракција“, открива порталот „Russia Beyond“.

Тие исто така додадоа дека Калjазин е основан во 12ти век и со текот на времето се развил во просперитетен трговски и индустриски град.

На островот може да се стигне со брод, при што посетителите можат да научат повеќе за изгубените споменици и зградите што спијат под Волга.

Центарот за историја Калјазин не е единствениот што исчезна под вода. Весјегонск и Корчев недалеку од Вештачкото езеро на Рибин и Пучеж и Болгар исто така исчезнаа за да му отстапат место на напредокот.