Вистинска дефиниција за ИЗОЛАЦИЈА! Идеален пуст остров и најосамената куќа во светот (Видео)

4 септември, 2020
ostrvo

Ако некогаш сте сакале целосно да избегате од светот и да бидете целосно сами, го најдовме идеалниот напуштен остров, со напуштена куќа во центарот.

Многу близу до јужниот брег на Исланд, има архипелаг кој е сопственик на мал остров со веројатно најосамената куќа на целиот свет.

Малиот остров Елидеј, кој е толку убав и идиличен, што наликува на сцените што ги гледаме само на разгледниците, се наоѓа во архипелагот Вестманеџар.
Неговата површина не е голема и не е најпристаплива, доколку сакате да ја посетите. Можете да му се восхитувате на неговата убавина од брод и не можете да му пристапите толку лесно, но тоа не е најинтересното нешто кај него. На островот има осамена, мистериозна куќа, далеку од сè.


Островот последен пат бил населен пред скоро 300 години, кога го населувале пет семејства кои се занимавале со риболов, лов на птици и одгледување стока. Сепак, во 1930 година, последниот жител го напушти островот, па Елидеј остана целосно напуштен.

Оттогаш со него се поврзани необични приказни, тој често ги менуваше сопствениците и целите во разговорите, според една приказна што му била дадена на подарок на славниот исландски пејач Бјорк, според друга е купен од контроверзен милионер со цел да избега од сè.

Како и да е, реалноста е секогаш поинаква и во неа нема место за романса и мистерии. Оваа куќа не е куќа. Тоа е колиба, односно прибежиште за локалното ловно здружение, кое го користи овој објект за лов на диви птици на островот.