Село кое го воодушеви светот: Тие живеат во кругови, сè заради една идеја!

13 април, 2020
Naslovna

Постојат многу урбани места во светот кои се толку неверојатно планирани што ги оставаат луѓето без зборови. Со помош на сателитски фотографии имаме можност да видиме колку внимателно се поставуваат некои згради.

Една таква привлечност е Брондби Хабиби, попознат како „Градот градина“ кој се наоѓа во близина на Копенхаген во Данска.


Овој градски „градинарски град“ е направен во кругови: куќите имаат голем двор, но и „излез“ во заеднички круг, споделен со куќите на соседот. Жителите на овој град имаат можност да вежбаат градинарство, но и да уживаат во природата и спокојството.

Идејата за „град на паркови и градини“ се појави во 1964 година, кога архитектот, Ерик Мигинд, беше одобрен за неговиот проект да се спроведе во Општина Брондби. Потоа почнаа да се формираат волшебни кругови.

Архитектот имал само една цел: комуникација меѓу луѓето.

Градот на градините се состои од 12 кругови со парцели, т.е. градини. Градините можат да се изнајмуваат по 150 американски долари месечно, а во нив луѓето можат да живеат / ги изнајмуваат, само за 6 месеци годишно.


Целта на ова место е да се имитира шемата на данските села од 18 век, каде луѓето би го користеле ова место за да се дружат и да комуницираат со соседите, но и да се поврзат со природата. За да се овозможи приватност, секоја парцела е исечена со жива ограда.