Швајцарско село кое ја чува најголемата ТАЈНА: Дали е ова можно?

8 септември, 2020
SELO

Гимелвалд е мало швајцарско село во кантонот Берн, на надморска височина од 1363 метри. Сместено е помеѓу планините Шилторн и Јунгфрау.

До ова место не може да се стигне со автомобил. Поради недостаток на пат во Гимелвалд, жичарницата Шилторн застанува, а има и екстремна пешачка патека опремена со челични карпи што ја поврзува со блиското село Мурен.


Недостатокот на традиционален сообраќај не загрижува повеќе од 130 жители на ова село. Тие се навикнати на бавното темпо покрај планините, како и на реченицата што обичните патници ја кажуваат секогаш кога ќе го посетат ова место.

„Не можам да поверувам дека вакво место навистина постои!“


Жителите на Гимелвалд се занимаваат со земјоделство, сточарство и туризам, а во секој дом можете да купите сирење направено од домашно млеко. Староседелците од ова село имаат повеќе крави отколку поштенски сандачиња, па затоа не е изненадувачки што децата играат во штали наместо куќи.Довербата и заедништвото што владее во Гимелвалд е толку силно што жителите ќе ви дозволат да влезете во нивниот дом без тропање, да изберете и да го земете сирењето по ваш избор и да ги оставите парите. Убедени се дека сте искрени и дека нема да ги измамите.
 
Според некои, Гимелвалд е најдобро чуваната тајна на Швајцарија. Тоа е едно од ретките преостанати места во оваа европска земја каде што луѓето живеат без премногу стрес, како што живееле нивните прабаба и дедо.