Стапици за туристи: 7 знаци да го препознаете ресторанот каде ќе фрлите пари

8 мај, 2020
Naslovna

Најдобрите ресторани во движење најчесто се оние на кои треба да работиме напорно за да ги најдеме, или сурфаме на Интернет или бараме на лице место. Честитки за исклучоците, но поголемиот дел од времето се сеќаваме на бисерите што ги откривме случајно, тешко се договоривме со келнерите кои не зборуваат странски јазици и уживаа во јадењата од локалната кујна по пристојни цени. Дали се подготвувате за Италија? Исто така, проучете 5 концепти за да научите за да не се разочарате од понудите за храна.


Правило „200 метри“

На плоштадот Свети Марко во Венеција само 1 процент од рестораните управуваат со локалното население. Меѓу другите 99 проценти, има многу кои воопшто немаат вистински готвач или кујна, туку садови од замрзнувачот и микробранова печка. Во повеќето европски градови нема да најдете добар локален ресторан на 200 метри околу најпопуларните места. Затоа, за да најдете место каде локалните гости јадат, а да не се заглавите во просечен ресторан од кој барем ќе бидете разочарани, препорачливо е да се оддалечите од центарот.

Нема фотографии

Уличните менија на англиски јазик се некои од показателите што треба да продолжите понатаму во потрага по друг ресторан. Продолжете да пешачите дури и ако има многу јадења на таблата или менито, а ако видите фотографии – дури и не запирајте затоа што е скоро сигурно дека е стапица за туристите. Колку е помало менито, толку подобро, бидејќи долгите списоци на јадења честопати означуваат дека нешто ќе пристигне на масата од замрзнувачот. Ако побарате „специјалитет на денот“, нема да тргнете наопаку. Исто така, внимавајте на вратата. Етикетите на Michelin и Gault & Millau се добар знак.

Дали има отпушоци од цигари?

Во земји што забрануваат пушење во ресторани, но жителите се страствени пушачи – како што е случајот во Париз, каде цигарите се осветлуваат на загреаните тераси без оглед на под нултата температура, еден од показателите на популарните ресторани може да биде дупчиња цигари. Без разлика дали се наоѓаат на тротоарот или во пепелниците пред ресторанот, може да укажуваат на тоа дека сте се сопнале на ресторан во кој локалното население е среќно да влезе.

Без убедување …

Поканите пред ресторанот се лош знак. На квалитетни ресторани не им треба дополнително рекламирање бидејќи добар глас се слуша далеку, и ако некој ве влече за ракавот, не мириса добро. Истото важи и за ветувањата за бесплатни пијалоци или десерти.


Препознајте ги туристите

Ако не сте сигурни дали да одите или да останете во ресторан – слушајте на кој јазик се зборува. Дали слушате локални жители или туристи? Ако погледнете наоколу и гледате водичи, мапи или други „помагала“ за туристите, исто така е подобро да заминете отколку да се каете.


Погледнете го часовникот

Французите ручаат од 13:00 до 13:30 часот, а вечераат околу 20:30 до 21:00 часот, а повеќето не се отвораат дури до 19:00-19:30 часот. Италијанците не стануваат од столиците со часови, и јадат не порано од 19:30 часот. Не е невообичаено кујните да се затворат од 14:30 до вечер. Шпанците јадат уште подоцна, во време кога нашите ресторани веќе се затвораат.


Капучино на пладне?

Покрај времето на денот кога имаат ручек и вечера, добро е пред патувањето да дознаете повеќе за навиките на локалното население за да можете безбедно да изберете локален ресторан. Ако келнерот во Италија ви понуди капучино за време на ручекот, тоа значи дека сте дефинитивно на погрешно место затоа што Италијанците го пијат само за појадок. Во Неапол, пицата е прифатлива за време на ручек, но во Рим, лебните печки се палат само во вечерните часови. Иако секое правило има исклучоци, отворете ги очите и ушите добро пред да нарачате за да не трошите пари.