Тоскански град со гигантски кули изградени од богати граѓани за да покаже „дека се има“

12 мај, 2020
Насловна

Тоа не се само згради кои допираат до облаците, кои се единствената работа што вреди да се види во Сан Гимињано. Постојат безброј цркви, вредни уметнички дела, како и други вредни градби …

Штом стапнете во градските sидови, се чувствувате како да зачекоривте во друго време, неколку векови наназад. Ова е градот што го гледате долго пред вашето пристигнување затоа што е невозможно да не ги гледате гигантските кули од далеку, па ако патот по нормализирање на општата состојба ве однесе до Тоскана, не пропуштајте го градот на кулите Сан Гимињано, бидејќи тоа сигурно не остава текст.

Токму кулите го раздвојуваат градот од другите, многу шармантни тоскански места. Тие беа создадени, како поинаку, но како претстава – „кој е посилен“. Имено, богатите граѓани порано граделе кули, и колку повеќе кулата одела на небото под облаците, толку повеќе го покажувавте своето богатство и моќ. Многу кули се сè уште отворени денес, така што ќе можете да се искачите и да уживате во погледот на тосканската идила.

Но, тоа не се само згради кои допираат до облаците, туку единствената работа што вреди да се види во Сан Гимињано. Постојат безброј цркви, вредни уметнички дела, како и други вредни градби. Исто така, откако ќе дојдете овде, треба да се посветите на локалниот начин на живот. Кажете си „пијано“ (лесно), започнете да истражувате од нога до нога, и ако имате можност, поддржете го локалното население што живее овде затоа што можеби ќе дознаете некоја интересна легенда.

По приказната, време е за разгледување. Иако рековме дека не се значајни само кулите, посетата на Торе Гросо, највисоката кула во градот, е неизбежна. Како што веќе заклучивме, кулите покажале само богатство, па затоа биле користени за фалење, а семејствата на кои припаѓале не ги користеле за ништо друго. Има 218 чекори кои водат кон врвот на кулата, така што ви треба одредена кондиција, но за време на искачувањето постојано сте „придружени“ со аудиовизуелна презентација.

Пред да стигнете до кулата потребно е да поминете низ Палацо Комунале, т.е. градското собрание, и додека поминувате, погледнете ги фреските што го украсуваат ентериерот. Дури и ако не сте историчар на уметност, некои работи се толку убави што нивната убавина е видлива и од авионот. По палатата, застанете крај блиската катедрала, која само со својата внатрешност и слики што датираат од 14 век ве остава без здив.

Се разбира, какво патување е без посета на локални продавници за занаетчиски производи. Тука е традиција, така што има уште голем број од нив во градот. Една од таквите акции е секако Balducci Ceramica, бидејќи керамичките фигурини на стариот господар се многу привлечни.

И така, по посетата на уште две или три цркви, Археолошкиот музеј и Музејот за модерна уметност, време е за вистински италијански сладолед. Мештаните велат дека Gelateria Dondoli ги има најдобрите вкусови, па ако сте во можност – проверете ја. Наводно, можно е да се земе курс за правење сладолед, но цената од 400 евра е доста од чевлите …

Во секој случај, грев е да не го посетите овој град со неколку илјади жители (околу 8 илјади) затоа што нуди повеќе од многу познати метрополи. На крајот на краиштата, таа е под заштита на УНЕСКО од 1990 година, затоа не одете во Тоскана и не го заобиколувајте овој скапоцен камен.