Во Атина се гради пешачка патека долга 7 километри и ќе биде во согласност со правилата за социјално дистанцирање

13 јуни, 2020
дфгдфгдф


Во главниот град на Грција, Атина, беше одобрен проектот „Големо атинско шеталиште“. Ова вклучува создавање пешачка патека долга скоро 7 километри, создадена за промовирање на историскиот центар на градот и овозможување на пешаците да ја одржуваат препорачаната социјална дистанца. Овој проект, кој треба да биде завршен до 2022 година, ќе започне да работи како пилот верзија уште на крајот на јуни, со што ќе се ограничи сообраќајот на приватни автомобили, пренесува Travel Weekly.


Областите на Плака и Трговскиот триаголник, како и улиците на Атинас, Ерму, Хероду Атику и Митрополеос, ќе бидат меѓу оние што ќе се претворат во пешачки зони заради овој проект. Во тек е и изградба на нова велосипедска патека, која ќе го следи пешачкиот пат.