Во Словачка има музеј кој можете да го разгледате само со опрема за нуркање

20 јуни, 2020
фгхј

На една од најимпресивните локации во светот, можно е истовремено да нуркате и да го посетите музејот. Овој музеј е најстариот и најголемиот рудник за опал во светот и се наоѓа во источна Словачка помеѓу селата Злата Бана и Цервеница.

Тоа е рудник опал, кој е отворен уште од 1597 година, кој беше особено популарен во семејството на францускиот воен водач и императорот Наполеон, а неговата сопруга Џозефин некогаш носеше еден од најпознатите опали на светот наречен Тројански оган. Рудникот се состои од околу 22 километри тунели и отвори, од кои некои се наоѓаат на длабочина од 150 метри. Рудникот е на пет нивоа, кои се протегаат на околу 5 километри,кои се целосно поплавени, а можно е да се посетат само со помош на костум за нуркање и боци со кислород.