Запознајте ги природните светски чуда кои соборуваат рекорди!

9 октомври, 2020
природа

На кој било крај на светот, пронаоѓањето на природата е нешто на што секогаш се враќаме, затоа е пожелно да се сеќаваме на природните атракции кои се познати подолго време, но и на неодамна откриените, кои ја покажуваат убавината и моќта на природата.

Природата отсекогаш била фасцинантна за човекот, па тој се стремел да ја истражува, со цел да достигне подалеку, повисоко и подлабоко до некои нови откритија, пишува Бизнис Инсајдер.

Соодветно на тоа, подолу ви донесуваме некои природни чуда што рушат рекорди со нивните димензии.

Големиот корален гребен е најголемиот во светот

Си-Ен-Ен го класифицираше како едно од седумте природни чуда на светот. Долг е 2.030 километри. Тој всушност е составен од 3.000 индивидуални гребени и вклучува стотици тропски острови. Може да се види од вселената и е подолг од Кинескиот Ѕид.

Бајкалското езеро е најголемото и најдлабокото во светот

Можеби сте знаеле дека Бајкалското езеро е најдлабокото езеро во светот, но е најголемо слатководно ниво во однос на површината на водата и всушност опфаќа дури 20 проценти од снабдувањето со слатка вода во светот. Најголемата длабочина е околу 1.615 метри, а се проценува дека површината на водата е иста како да се собрани сите Големи езера на Северна Америка. Таму живеат околу 1.500 животински видови, од кои 80 проценти се ендемични.

Нил е најдолгата река во светот

Реката Нил, во Африка, е една од двете најдолги реки на Земјата. Нил обично се смета за најдолга река во светот, но дали е подолг од Амазон во Јужна Америка, сè уште е предмет на многу дебати. Тече низ Танзанија, Бурунди, Руанда, Демократска Република Конго, Кенија, Уганда, Јужен Судан, Етиопија, Судан и Египет.
Така, прецизните податоци за должината на неговиот тек се дискутабилни. Во некои извори, должината е 6.650 км, а некаде е наведено двесте километри повеќе – околу 6.850 км.

Ангелските водопади се највисоки во светот

Во срцето на Венецуела се наоѓаат водопадите Ангел високи 979 метри, што ги прави највисоки во светот. Доста е многу тешко и е опкружен со природни структури познати како тепуи. Во споредба со другите познати водопади, овој е огромен.

Исланд е најголемиот вулкански остров

Со својата површина од 103.000 квадратни километри, Исланд е најголемиот вулкански остров во светот, кој е формиран поради вулкански ерупции. Исланд е една од најмалку загадените земји во светот и го користи целото изобилство на природни ресурси, меѓу кои е и геотермалната топлина.

Мртвото море е на најмала надморска височина

Мртвото море всушност се наоѓа на 430 метри под нивото на морето, и секоја година паѓа за уште еден метар. Познато е по екстремните нивоа на сол, поради што во него нема живи организми и зошто на луѓето им е лесно да лебдат во ова море.

Најдолгата плажа е во Бразил

Се проценува дека најдолгата плажа на светот, Праја до Касино во Бразил, е на околу 245 километри од Рио Гранде до границата со Уругвај. Плажата е подеднакво популарна кај локалното население и туристите и нуди различни спортски активности во и околу водата.