3 најзагрозени групи пациенти кои најтешко можат да се одбранат од корона вирусот

17 октомври, 2020
doktorka-marija-zdravkovic-830x0


На редовната прес-конференција за вирусот корона во Србија, д-р Марија Здравковиќ, директор на КБЦ „Бежанијска коса“, откри кои се трите групи на пациенти кои имаат најголем ризик од развој на сериозни компликации, доколку се заразат со вирусот корона.

Здравковиќ тврди дека најзагрозените лица се заразени со ХИВ вирусот, пациенти со трансплантација и дијабетичари.

Луѓето со ХИВ вирус, без оглед дали имаат развиена клиничка слика или не, имаат значително нарушен имунитет. СИДА-та е болест што ги уништува Т-лимфоцитите, а ние многу добро знаеме дека Т-лимфоцитите се главните војници во борбата против вирусот корона. Бидејќи Т-лимфоцитите се во намален број, а оние што постојат не се компетентни да се бранат од вирусот, тешки фулминантни компликации можат најлесно да се појават кај лица заразени со ХИВ вирусот – објасни директорот на КБЦ „Бежанијска коса“.


Д-р Здравковиќ тврди дека дијабетичарите исто така имаат зголемен ризик од компликации. Дијабетесот негативно влијае на капиларните крвни садови и ја инактивира одбраната на Т-лимфоцитите. – Секој вирус или бактериска инфекција доведува до состојба на намален имунитет неколку месеци. Би било корисно за секој од нас да работи на својот имунитет. Додатоците, витамините Ц и Д, се многу важни, но никогаш не можеме да земаме додатоци со капсули, како што можеме со здрава исхрана – советува д-р Марија.