5 типови на сопственици на мачки: Откријте кој сте меѓу нив!

10 септември, 2020
dreamstime-l-94371024

Ако имате мачка, тогаш можете да спаѓате во една од петте категории сопственици, од „совесен негувател“ сè до „толерантен чувар“, според истражувачите од Универзитетот во Ексетер во Англија.

Домашните мачки се карактеризираат врз основа на нивната склоност кон лов и лутање, а нивото на надзор на нивните сопственици може да влијае на нивната интеракција со околината. Додека некои сопственици ги прифаќаат дивите преференции на своите мачки и им дозволуваат да лутаат надвор, други претпочитаат да имаат домашни мачки, па затоа ги чуваат во куќата и под надзор. Затоа, можете да бидете во категоријата сопственик како „совесен чувар“ или како „бранител на слободата“.

Овие „групирања“ се идентификувани како дел од тековниот истражувачки проект на “ Ексетер Мачки”, сопственици на мачки и диви животни“, кој има за цел да идентификува начини на кои сопствениците можат да управуваат со своите мачки, притоа намалувајќи го убиството на дивиот свет. Во Велика Британија, каде што се спроведува студијата, според некои проценки има повеќе од 10 милиони домашни мачки. Иако голема популација на мачки не е инхерентно негативна, овие се многу независни миленичиња што можат да создадат ризик за себе и за помалите животни на нивниот пат.

„Мислам дека тоа е обична дискусија помеѓу сопствениците на мачки или застапници на мачки и заштитници, особено чувари на птици“, вели Сара Кроули, антрополог во Центарот за географија и екологија на Ексетер (CGES). Антрополозите обично ги проучуваат интеракциите помеѓу луѓето и другите животни.

Кроули и нејзините колеги од Универзитетот во Ексетер бараа средно решение во овој конфликт со оглед на перспективите на сопствениците на мачки. Крајната цел на нивната работа е да ги идентификуваат најдобрите практики во одржливо управување со однесувањето на мачките, идеално на начин што ги задоволува сите страни.

Пет видови сопственици

Оттогаш, тие идентификуваат пет карактеристични перспективи за сопствениците на мачки:

  • Загрижени заштитници – фокусирани на безбедноста на мачките
  • Бранители на слободата – даваат предност на независноста на мачките и се спротивставуваат на ограничувањата на однесувањето
  • Толерантни негуватели – сметаат дека пристапот до мачки е важен за мачките, но не го сакаат нивниот лов
  • Совесни негуватели – сметаат дека имаат одредена одговорност да управуваат со ловот на нивните мачки.
  • Изнајмувачи на Лаис-фер – главно не се свесни за проблеми со однесувањето на мачките и ловот.

Мачките на отворено не само што ги загрозуваат птиците и глодарите, туку и без надзор на луѓето тие можат самите да бидат изложени на ризик.

– Мачките кои шетаат на отворено се изложени на поголем ризик од сообраќајни несреќи. Тие исто така се изложени на поголем ризик од болест, рече Кроули. Луѓето не се стремат толку многу на стаорци и глувци, но луѓето дефинитивно се загрижени за птиците, а во некои земји и за другите ранливи животни како мали влекачи.

Кроули забележува дека не сите мачки ловат или лутаат подеднакво, а варијациите се зголемуваат уште повеќе меѓу градските мачки, на пример, оние на фарма. Беше важно за истражувачкиот тим Ексетер да зборува директно со сопствениците на мачки заради опсегот и видовите на однесување на мачките. Одење до изворот значи истражување на различните луѓе кои се грижат за тие животни.

„Бранителот на слободата“ е поверојатно да ги прифати природните инстинкти на своето милениче и да ги прифати ризиците мачка да се движи слободно во споредба со „совесен негувател“ кој е веројатно да ја чува својата мачка во затворено барем некое време.

Без оглед на тоа каков сопственик на мачка сте, истражувачите се согласуваат дека само треба да бидете внимателни.

– Се надеваме дека ова истражување ќе ги инспирира луѓето да размислуваат кои се и да разговараат со своите пријатели и семејство за одговорностите што можат да ги имаат сопствениците на мачки, како кон себе, така и кон другиот див свет. Сметаме дека ова може да се случи без конфликт помеѓу љубителите на мачки и чуварите на птици – истакна Кроули. Во тек е студија на Универзитетот во Ексетер, а нејзината следна изведба ќе биде објавена кон крајот на оваа година, пишува CNN.