5 знаци што откриваат дека сте над-просечно интелигентни: Бидете сигурни дека сте меѓу оние со висок коефициент на интелигенција!

18 октомври, 2020
283305_profimedia0315285069_ff

Иако е тешко да се измери нечиј коефициент на интелигенција со целосна сигурност (бидејќи има многу фактори), истражувањата покажаа дека сè уште има некои знаци и карактеристики кои би можеле да покажат дека некое лице е натпросечно интелигентно.

Еве неколку од нив:

Вие сте вознемирени:

Психијатарот Џереми Коплан проучувал пациенти со анксиозни нарушувања и открил дека оние со најтешки симптоми постигнале поголем IQ отколку оние со поблаги симптоми. Други студии откриле дека вознемирените луѓе имаат подобри вербални вештини.

Исто така, експеримент во израелски центар покажа дека вознемирените луѓе се поефикасни во решавањето на проблемите.

Вие сте левак:

Истражувањата покажаа дека левата рака е поврзана со дивергентно размислување, особено кај мажите. Патем, дивергентното размислување честопати се поврзува со креативноста и може да се опише како „размислување во неколку насоки“. Тоа е знак на висок степен на интелигенција.

Како дете одевте на часови по музика:

Бројни студии покажаа поврзаност помеѓу музиката и добрите вербални вештини, како и извршните функции клучни за фокусирање и самоконтрола. Во студијата, спроведена од Силвен Морено, учествувале 48 деца на возраст од четири до шест години. За еден час на ден, пет дена во неделата, за еден месец, половина од студентите ја завршија музичката програма, а другата половина од програмата за уметничка култура. На крајот од експериментот, 90% од децата кои биле подложени на музичка обука, покажале подобрување на вербалниот коефициент на интелигенција.

Забавни сте:

Истражувањата покажуваат силна врска помеѓу смисла за хумор и високи вербални вештини, како и апстрактно размислување. Се чини дека хуморот е резултат на висока интелигенција.

Сите тие карактеристики заедно:

Ако немате ниту една од овие карактеристики, се разбира, тоа не значи дека немате висок коефициент на интелигенција, но ако ги имате повеќето од горенаведените карактеристики, тоа секако може да значи дека имате повисок од просечниот IQ. Повеќе од овие карактеристики заедно (или сите од нив) покажуваат дека се вклопувате во повеќето од досега откриените студии за интелигенцијата.