Бог има план за секој од нас: Ништо во животот не е случајно. Приказната на оваа жена е чист доказ за тоа

10 септември, 2020
pngtree-climbing-the-peak-of-success-image_214850


Толку пати сум го слушнала тоа клише за средба со вистинската личност, во вистинско време. Дека сè се случува кога њ судено и дека е потребно само да се верува во добри работи и тие ќе се случат и дека некое внатрешно чувство ќе ми каже која одлука е исправна. Овој „рецепт“ за среќа ме иритираше со години и тие реченици немаа никаква смисла.

Живеев просечен живот, запознав секакви луѓе, се дружев, се забавував и раскинав, се вработив и се откажав, направив грешки и продолжив понатаму. Сепак, никогаш немав чувство дека целосно правам нешто добро, нешто што ме радува. Сето ова траеше точно до моментот кога се родија првите сомнежи. Првите ноти на болка во моето срце и душа. Точно до моментот кога сфатив дека цело време само трчав во круг. Не чувствував ниту задоволство ниту радост. Еден ден ми дојде мисла и решив да го претворам животот во нешто добро, во нешто многу добро. Имаше само едно прашање: “Како?”

Happiness costs 95 000 dollars per year | MAG/NET

Уште од детството ме учеа дека вистинските работи сигурно ќе дојдат. Луѓето кои ме познаваа беа убедени дека никогаш не треба да бидам задоволна со ситници. Ова значи дека треба да ги пуштиме во живот само оние луѓе кои се слични на нас, кои од нас го извлекуваат само најдоброто, кои нè мотивираат. Да изберете само оние работни места што ви го исполнуваат срцето. Ајде да одиме напред и да не гледаме наназад. Тие постојано ме потсетуваа дека Бог има план, и мојата работа е да му верувам целосно и дека ќе најдам мир и хармонија само кога ќе се откажам од себичните желби. Отпрвин погрешно го разбрав овој совет. Мислев дека скоро секоја личност што влегува во мојот живот е вистинската и дека е таму со причина. Сепак, тоа не е случај. Бог ни испраќа разни луѓе и ситуации. Некои се точни, а некои се тука за да научат нешто. Наше е да направиме вистински избор. Мислев дека ако се обидам да ја сменам ситуацијата, моите пријатели ќе станат подобри, но тоа е далеку од вистината. Кога вистинската личност е до вас, било да е тоа пријател или партнер, ќе го почувствувате тоа. Кога чувствувате неверојатна смиреност во градите, се чувствувате како да ве водат повисока моќ. Во исто време, се раѓа внатрешна самодоверба дека сте на вистинскиот пат и со вистинската личност. Единствените ситуации што предизвикуваат такви чувства кај вас се оние на кои треба да потрошите време и да дадете се од себе.

Големата вистина е: ако нешто не е во ред, не само што ќе го почувствувате, туку сигурно ќе го знаете. Ќе има прекрасни откритија и горчливи разочарувања на вашиот пат. И вашата задача е да почувствувате што е правилно, а што не. И што е најважно: повторете како мантра дека порано или подоцна ќе дојдете до она што е навистина твое. Кога ќе го пуштите Бог во срцето, вистинската убавина на сè се открива, без оглед на тоа што ќе допрете. Сега ова старо клише – „Ако нешто не е во ред, ќе го почувствувате тоа“ – станува многу појасно.