Црно-белите лепотици на Мадагаскар ја воодушевија Европа!

23 септември, 2020
лемури

Помладото е послатко! Ова е потврдено со љубовната приказна на лемурите со влакнести уши во зоолошката градина во Загреб. Петнаесетгодишната Падме и нејзиниот дванаесетгодишен помлад партнер Џон Џон станаа родители на две црно-бели убавици на почетокот на јули.

Проширувањето на семејството на лемури во Загреб ги воодушеви сите луѓе посветени на зачувување на прекрасниот див свет на Мадагаскар.

– Падме пристигна во Хрватска од Италија пред две години, а Џон Џон од Данска. Нивната љубов што донесе потомство сега е тема на разговор во зоолошките градини низ цела Европа. Имено, според црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN), лемурите со крзно-уши се критично загрозен вид и секоја нова индивидуа е исклучително вредна, изјави Дамир Скок, директор на зоолошката градина во Загреб.

(ВИДЕО) Лемурите во зоолошката градина во Загреб

Ова лето, лемурите со влакнести уши се здрави и успеваат. Тие сè уште го цицаат мајчиното млеко, но како што ги имитираат родителите во сè, пред неколку дена почнаа да грицкаат гранка од врба и зеленчук.

Прекрасните лемури се љубопитни и разиграни, па затоа се повеќе и посмело се искачуваат на сè што ги опкружува.

Иако лемурите се родени со тежина од само 100 грама, на возраст од пет месеци тие се толку силни што успешно се искачуваат на врвовите на дрвјата.

Во пресрет на раѓањето на младенчињата, мајката прави гнездо од гранчиња, лисја и сопствена коса. За разлика од мајките на други лемури кои ги носат своите мали деца на стомакот додека се хранат, мајките на лемури со влакнести уши ги држат своите млади во устата или ги оставаат на сигурно. Лемурите со влакнести уши достигнуваат сексуална зрелост на 20 месеци.

Тие го поминуваат својот живот во групи до пет лица. Тоа се всушност семејства составени од парови и нивни потомци. Влада на матријархатот – главната жена е на чело на групата.

Влакнестите лемури поголемиот дел од времето го поминуваат високо во врвовите на дрвјата, а најактивни се во самракот и рано наутро кога бараат храна.

Во природата, дождовните шуми на истокот на Мадагаскар, живеат најмногу 19, а во зоолошките градини е забележано дека можат да живеат дури 35 години.

Во природата, лемурите се загрозени од јами, месојади од Мадагаскар слични на мачки, ловокрадци и оние чии активности придонесуваат за уништување на нивното живеалиште.