Дали сте натпросечно интелигентни? Решете ги овие 3 задачи за помалку од 2 минути и ќе дознаете!

12 јуни, 2020
prasalnik33

Еве прилика да го изострите вашиот ум со помош на овие, само наизглед, едноставни загатки. На вас останува за само 2 минути да успеете да ги решите.

Прва загатка:

  • Сврти ме на една страна и ќе бидам сè. Пресечи ме на половина и нема да бидам ништо. Што сум јас?

Втора загатка:

  • Во едно езеро растат езерски рози. Секој ден, бројот на розите е двојно поголем. За да го прекријат целото езеро, на розите им се потребни 48 дена. Колку дена се потребни за розите да прекријат половина од езерото?

Трета загатка:

  • Што му припаѓа на еден човек, а другите го користат повеќе од тој самиот?

Решение:

  • Одговорот е број 8.
  • Одговорот е 47 дена. Езерото ќе биде прекриено за 48 дена, а количината на езерските рози секој двојно се зголемува, што значи дека езерото еден ден порано ќе биде половина покриено.
  • Одговорот е име.