Дали важи правилото „5 секунди“ кога храната ќе падне на подот? Што велат лекарите!?

16 септември, 2020
ЛУБЕНИЦАА

Многу луѓе ја практикуваат оваа теорија и еве што велат истражувањата и експертите.

На почетокот на оваа година, на Инстаграм се појави кориснички профил наречен @pitajdoktora. Графички минималистички публикации, бели фотографии со црн текст, чија тема е одговарање на прашања во врска со здравјето, многумина се заинтересираа и многу брзо почнаа да се шират на Интернет. Овој профил денес има 17,9 илјади следбеници.

Зад профилот стојат четири лекари – специјалист за семејна медицина, специјалист по неврологија, интерна медицина и офталмологија и оптометрија. Четворицата, инаку многу добри пријатели, решија да останат анонимни затоа што приоритет им е да им помагаат на луѓето, а не да се пласираат јавно. Идејата беше да се создаде едно место на Интернет, каде што експертите ќе одговорат на конкретни и јасни прашања во врска со здравјето, а со оглед на неговата популарност, Инстаграм е идеален за спроведување на такво нешто.

Реакциите на луѓето се позитивни, има многу прашања, па затоа еден од плановите за во иднина е проширување на тимот. Велат дека не им недостасува волја, желба и мотивација да им помагаат на другите. Прашањата се навистина разновидни – од сериозните поврзани со алергии, необични грутки по телото, слабеење и слично, има некои од овие објави што може да ве насмее.

Вистина или мит?

Најновото прашање што го објавија е поврзано со нешто за кое се расправа со години дали е вистина или мит – дали е правило од 5 секунди дека храната останува чиста кога паѓа на нечист под или е измислица? Тие кратко и јасно одговорија дека станува збор за измислица.

Ентони Хилтон, математичар кој спроведе истражување на оваа тема, откри за „Дејли меил“ дека иако мали се шансите да се заразите доколку јадете храна што паднала на подот, би било побезбедно да не јадете такви работи. Постојат неколку причини. Прво, влажната и леплива храна како варени тестенини и лепливи бонбони веднаш привлекуваат безброј бактерии, и тие, логично, никогаш не се добри да се внесат во организмот.

Друга причина што тој ја наведе е видот на подот. Повеќето луѓе мислат дека теписите содржат грини и бактерии, па затоа се згрозени да јадат храна што им паднала врз нив, но тие всушност се погрешни.

„Ламинатот и плочката се многу полоша површина на која може да падне храна, тие имаат повеќе бактерии. Многу експерти забележуваат и дека тоа не е единственото место од кое треба да се плашиме кога станува збор за контакт со храна. Кујнските површини и трпезариската маса се полни со бактерии, затоа треба редовно да се чистат, а најголемиот непријател се нашите раце – не заборавајте да ги миете пред секој оброк.