„ДОСТОЕВСКИ НА НИКОЈ НЕ ДОЛЖИ!“ Интересна приказна за тоа како Роман Абрамович плати долг стар повеќе од еден век!

18 октомври, 2020
достоевски

Во Визбаден, град во западна Германија, има казино пред кое долго време имаше натпис со натпис кој започнува со зборовите: „Во ова казино Фјодор Михајлович Достоевски остана должен …“

Не е тајна дека славниот писател бил страствен коцкар, а тој некогаш живеел во овој град, каде денес се наоѓа неговата биста. Сепак, градот не го паметеше добро – наводно Достоевски му должел на Визбаден пари во вредност од денешните 240.000 евра.

Споменатата табла можеше да се види до 2013 година, кога рускиот богаташ Роман Аркадеевич Абрамович дозна за тоа. Сопственикот на лондонскиот Челси и еден од најбогатите Руси на планетата ги повика сопствениците на споменатото казино, го платија целиот долг и наводно изјавија: “Достоевски не должи никому ништо! Извади ја таа срамна табла”, што набрзо се случи.

Историски извори бележат дека Достоевски поминал дел од својот живот во Визбаден, но историчарите, кои истакнуваат дека писателот живеел многу скромно, се сомневаат дека можел да должи толку висока сума, иако неговата зависност од рулет беше добро позната и ја инспирираше познатата расказна. роман „Коцкар“.