Дознајте 5 интересни историски факти кои не сте ги знаеле.

3 септември, 2020
историја

Историјата е омилен предмет на многумина на училиште. Дури и студентите кои не се грижат многу за учење се фасцинирани од информации за античкиот свет, големи битки, владетели на империи и други интересни работи од минатото на човештвото.

Училишниот материјал е, се разбира, премногу мал за да покрие сè што е важно или интересно во историјата. Неизбежно е многу интересни работи никогаш да не влегуваат во учебниците. Точно пет такви факти ќе бидат во фокусот на овој текст. Ако сакате да го проширите знаењето за историјата, продолжете да читате…

Најуспешната пиратка во историјата

Ји Сао беше кинеска проститутка родена во 1775 година, која беше купена и подоцна омажена од водачот на големата пиратска флота „Црвено знаме“. Тој многу ја почитуваше и и дозволи да биде активен член на неговата пиратска флота.

По неговата смрт, Ји Сао го презеде „Црвеното знаме“ и на тој начин дојде на чело на криминална организација која поседуваше 300 воени бродови и 1.200 други пловни објекти, а во која имало наводно меѓу 40 и 80 илјади луѓе.

Првите олимпијци во античка Грција се натпреваруваа голи

Спортистите го сторија ова за да ги имитираат боговите, но и полесно да се ослободат од токсините од телото откако ќе се испотија додека учествуваа на натпревар во нивниот спорт. Интересно е што зборот гимнастика потекнува од грчкиот збор гимназо, што значи: „вежбај го“.

Французите користеле сосема поинаков календар од 1793 до 1805 година.

Со цел да се прекинат сите врски со претходниот монархистички поредок и достигнувањата на христијанството, француските револуционери воведоа целосно нов календар во 1793 година.

Тие ја одбележаа 1792 година како нулта година, ги поделија неделите на 10 дена, денот траеше 10 часа, а часот 10 минути, од кои секоја траеше по 100 секунди. Годината беше уште 12 месеци, но тие траеја 30 дена и добија нови имиња.

Викинзите биле првите Европејци кои ја „откриле“ Америка

Територијата на денешна Северна и Јужна Америка била населена со луѓе пред десетици илјади години преминувајќи го Беринговиот теснец помеѓу Сибир и Алјаска.

Во последно време, долго време се сметаше дека Кристофер Колумбо е првиот Европеец кој стапнал на тлото на овие континенти кога кон крајот на 15 век тргнал кон Индија под покровителство на шпанската кралица Изабел Прва.

Тоа, сепак, не е точно откако Викинг и истражувачот Леиф Ериксон пристигнаа во Северна Америка од Исланд пет века порано. Заедно со екипажот на неговиот брод, тој го насели Њуфаундерланд, остров лоциран на североистокот на Канада.


Еден од двесте мажи во светот потекнува од Џингис Кан

Во 2003 година, научниците анализирале примероци од Y-хромозом и откриле дека на територијата на поранешната монголска империја, која се протегала од Пацификот до Каспиското Море, дури 8% од мажите може да се сметаат за наследници на Џингис Кан.

Во тоа време тие сочинуваа 0,5% од светската популација, што значи дека во тоа време дури 16 милиони мажи потекнуваа од славниот монголски освојувач.