Еве што стои зад најраспространетото верување дека скршеното огледало носи несреќа

16 октомври, 2020
41_1000x0

Дали некогаш сте се запрашале зошто скршеното огледало наводно носи седум години несреќа?

Едно од најраспространетите верувања датира уште од античко време кога изработката на овој предмет била многу скапа, бидејќи била направена од ретки материјали, како што е вулканско стакло.

Само богатите го имаа. Познатите венецијански мајстори од 15 и 16 век не сакале да го откријат занаетот, но со цел уште повеќе да ја подигнат вредноста на нивната работа, започнале приказна дека оној што ќе го скрши тој предмет носи несреќа на себе и на неговото семејство.

Античките Римјани сè уште ја имале својата теорија, верувајќи дека огледалото ја „фаќа“ душата додека гледаме во него, па кога ќе го скршиме, останува расфрлана на парчиња и потребни се седум години за да се обнови.

Можеби затоа во некои делови има обичај да се покриваат огледалата и прозорците во куќата кога некој ќе умре, за да може душата да замине непречено.