„Google Maps“ добива нова опција: Наскоро ќе ги следи жариштата на Covid-19

24 септември, 2020
1306515

Новата опција треба да стане достапна за изданијата на „Google Maps“ за Android и iOS оваа недела

Апликацијата „Google Maps“ наскоро ќе прикаже информации за ширењето на КОВИД-19 во американските држави, окрузи и одделни градови.

Слојот наречен КОВИД ќе покаже седумдневен просек од бројот на потврдени случаи на сто илјади луѓе во секоја област. Делови од картата ќе бидат обележани во различни бои, во зависност од тоа колку случаи се евидентирани, како и од тоа дали тој број расте или опаѓа.

„Google Maps“ вади податоци за овој слој од веб-страницата на Центарот за ресурси Коронавирус на Xoн Хопкинс, од базата на податоци „Jорк Тајмс“ и Википедија.

Новата опција треба да стане достапна за изданијата на „Google Maps“ за оперативните системи „Android“ и „iOS“ оваа недела, пишува „Verge“.

Тој е дизајниран да им помогне на корисниците на Мапите да донесуваат одлуки за патување и што да прават во дадена ситуација.

Претходно,додадоа предупредувања на „Google Maps“ за задолжително носење заштитни маски во јавниот превоз, информации за кои рестораните доставуваат за време на карантин и ги упатуваа корисниците на лекар доколку мислеа дека имаат симптоми на КОВИД-19.