Измислен ковчег што телото „го враќа во живот“: Еве како функционира!

17 септември, 2020
гроб

Ковчегот е многу полесен од дрвениот, тој е поевтин од него и чини околу 1500 евра.

Во Холандија, можете да и помогнете на планетата откако ќе умрете – со избирање жив ковчег направен од печурки што го забрзува распаѓањето на смртните остатоци. Ковчегот ги претвора труповите во компост што ја збогатува почвата благодарение на мицелиумот, коренскиот систем на габата.

„Живиот кожурец“ е прв во светот, според Боб Хендрикс, кој го измислил ковчегот во студентската лабораторија на Техничкиот универзитет во Делфт. „Ова е првиот жив ковчег во светот и од минатата сабота, првиот човек во Холандија компостира и се враќа во животниот циклус“, изјави тој за Франс Прес.

Направен од мицелиум

Ковчегот е последното место за одмор на 82-годишна жена чие тело ќе се распадне за две до три години. Кога се користи стандарден лакиран куфер, овој процес трае повеќе од десет години. Самиот куфер ќе исчезне за 30 до 45 дена.

„Тоа е всушност организам направен од мицелиум кој ја претставува подземната структура на габите“, вели Хендрикс. „Тие се најголемите разградувачи во природата. Ова е најприродниот начин да се стори тоа … ние повеќе не ја загадуваме околината со токсини од нашите тела и оние од ковчегот, туку се обидуваме да го збогатиме и да го претвориме во компост за природата “.

Ковчегот е со иста големина и форма како класичен ковчег, но има бледа боја карактеристична за мицелиумот. Внатре е покриена со мов и таму ќе почиваат трупот и разни инсекти и други животни кои живеат во земјата. Ковчегот е многу полесен од дрвениот, тој е поевтин од него и чини околу 1500 евра.

Како работи

За неговото производство потребно е да се вложат напори во потрага по мов во шумите, мицелиум од габи и потоа во мешање со парчиња дрво.

„За околу седум дена, тоа ќе се претвори во цврст материјал што го претставува организмот“, вели Хендрикс. „После тоа се суши со отстранување на мувлата и мицелиумот станува неактивен. Во почвата, се активира во контакт со влага и започнува процесот на распаѓање ”.

Хендрикс ја основал почетната јамка, потпишал договор со погребална куќа и предизвикал интерес на социјалните мрежи. „Судејќи според реакциите, ние сме прилично сигурни дека ќе биде хит“, вели тој.