Куче напуштено поради корона вирусот поминало 16 000 километри за да дојде до својот газда

4 септември, 2020
110239106_312716886807075_1583042741527328123_n_1000x0

Секое куче знае како да најде пат дома, а понекогаш, како во случајот на јазовичарот по име Пипсвик, тоа патување се претвора во авантура достојна за споделување. Семејството Илбек, на пат низ целиот свет, усвоило женска јазовичарка што ја нашле на Сицилија. Ја нарекоа Пипсвик и кога започна хаосот со коронавирусот, малата Пип крстареше по морињата со своето семејство.

Во екот на пандемијата, тие слетаа на островот Хилтон Хед, и како што се затворија границите, Зои и Гај Илбек и нивните два сина имаа помалку од 48 часа да се соберат и да летаат дома за Австралија.


Пип, за жал, не можеше со нив, поради строгите правила на Австралија за увоз на домашни миленици. Зои брзо се договори Пип да остане со пријателите во Јужна Каролина додека не се вратат. Мислеа дека ќе биде за неколку недели. Сепак, тој период се продолжи… Новиот старател на Пип живеел во фарма на биволи, но таа веќе имала две кучиња и не можеше да се грижи за Пип долго време, па преку оглас побара нов старател. Три лица одговорија, а Пип се пресели кај Елен Стајнберг од Хилсбург. Подоцна, кога мораше да го посети своето семејство, Пип се обрати до друга старателка, Стејси Грин, која се вљуби во неа доволно за да ја задржи ако може. И не можеше, Пип веќе ја имаше својата куќа во Сиднеј.

Кога конечно ги доби сите дозволи да го донесе Пип, австралиската авиокомпанија објави дека повеќе не управува со кучиња, па Зои тргна во развој на стратегија за средба со Пип во Нов Зеланд. Сè што требаше да стори е да ја однесе во Лос Анџелес, од каде имаше лет за Нов Зеланд, а тоа значеше многу компликации бидејќи летовите постојано се откажуваа, а многу превозници не ги прифаќаа животните.

Пип пристигна во Окланд на 23 јули, ја помина ноќта и одлета до Мелбурн, каде требаше да мине 10 дена во карантин. Се разбира, тоа не беше крајот на нејзиното патување – непосредно пред да треба да лета за Сиднеј, беа воведени строги мерки, Австралија беше заклучена. Братот на Зои, Роб, кој живее во Мелбурн, се согласи да го прими Пип на неколку дена, но секој лет што тој ќе и го резервираше беше откажан.

View this post on Instagram

“Where’s Pip – is she ok?” So many friends have asked us this in the last few weeks since we landed in Sydney and a couple of times I’ve started blubbing. Because as those who know us will attest, Pip is actually our only daughter (and often our best behaved child!) and we had to leave her in the USA. So I miss her terribly, but actually my tears are more of gratitude because my dear friend Lynn in North Carolina took Pip In with without hesitation and just a day’s notice. Then she proceeded to find yet another insanely beautiful human called @insteinbergram who along with her uber cool sidekick @franklydogly has become Pip’s foster mumma. Ellen and Lynn are like her guardian angels and in the last month have helped Pip to navigate enormous change. This time last month Pip was in the Gulf Stream 80 miles offshore barking at dolphins. Today she turned two years old, dug some holes in the garden and Ellen hosted her birthday party! Frankly the Dog kindly helped her eat some party treats and she looked mildly interested as we all sang her happy birthday (honestly she coulda looked a bit more excited, but there you go!) Anyway she’s insanely lucky to have such a lovely foster home and people who care for her – she looks sooo happy there and for this we are so very grateful. Now we’re working to get Pip home to Australia ASAP when flights resume. Thank you Lynn and Ellen, you’re simply fabulous human beings #guardianangels #amazinghumans #covidfoster #theadventuresoffranklyandpip #gulfstreamdolphins #landlubberdog #doxie #weinerdog #sausagedog #noplansjustoptions

A post shared by No Plans Just Options (@noplans.justoptions) on

На крајот, приказната за малата Пип, која сака да се врати кај своето семејство, стигна до медиумите и Вирџин Австралија ерлајнс конечно се согласи да ја однесе во Сиднеј. И приказната за Пип, кученце кое помина 16.000 км за да стигне до сопственикот, стигна до Си-Ен-Ен.