4 август, 2020

Пред да им го пренесува на студентите своето знаење за пиво, Санел Субашиќ прво страсно се запознавал со различни видови и стилови на пиво и почна со сопствено производство на пиво од дома …

Од танцување на маргините на гастрономијата во “непивски” земји до сложени пијалаци за кои има многу размислување, требало да помине време – но денес ни експерти за вино во Хрватска веќе не шмрцкаат со носот на спомнувањето на пијалоци од хмељ и јачмен. Занатските пива се ценат и истражуваат повеќе од кога било, а вистински љубители дома сакаат да направат сопствени креации и на другите да им покажат што знаат.

Приказната на Санел Субашиќ, започнува во Сисак Kul In Beer Lab каде поцнал да го учи занаетот за homebrewing – домашно производство. Пред тоа тој страсно собирал пивски капачиња, запознал различни видови и стилови на пиво, и откако пред седум години бил принуден да остане дома пораади кршена нога, тој започнал со сопствено производство на пиво од дома.

“Во тоа време, тешко се доаѓаше до информации за да се направи пиво дома, па јас се фокусирав на странска литература – неколку форуми и YouTube, за пракса и правење на опрема. Желбата за едукација и промоција се зголемуваше со секоја наредна готвење. И тоа е она што ја прави оваа работа посебно, затоа што може да се направи голем број на различни рецепти на пиво,а процесот може да развива до најситните детали и нијанси па секој човек прави нешто што му одговара”, открива Санел и продолжува:

“Порано немаше состојки во Хрватска, па се набавуваа од Англија и Америка. Денес имаме неколку специјализирани продавници за пиво во Хрватска, така што е полесно. Но и денес може да се случи нешто да нема кај нас, па повторно се порачува од странство.

Јас го користи систем H.E.R.M.S. (heat exchange recirculating system), што значи топлина систем за размена на рециркулација. Методот е All grain – цело жито, Се од зрната и природни состојки. Без екстракт и засилувачи на вкус.

Најважно е да се едуцирате за опремата, да се биде во текот на времето и технологијата и да се обрне внимание на чистотата и стерилизација “, вели пивскиот мајстор.

Санел сака темно пченично пиво и американско бледо пиво, а меѓу омилените рецепти му е американско бледо пиво со кокос.

“Ова пиво е особено поради специфична арома на карамел и јачмен, кој има цитрусни мириси, со многу малку горчина, а на крајот се чувствува вкус на кокос.

Кога сакам да уживам во пиво тогаш бирам Doppelbock (двојно блок) пиво, кое е одлежано една година и е многу богато со благи вкусови.Toа го пијам како кафе … А ако комбинираат пиво со храна, како на пример стек, бирам темно Stout кое оди со црвено месо, вели пиварот, и нагласува дека долго време посветил на дегустација на австриски и германски пива, кои му одговаат со оглед на тоа дека го почитува факторот на употреба на квалитетни состојки важен за финалниот производ,поради законот за чистотата на пиво Reinheitsgebot.

“Хрватите се навикнати во lager и она што големите пивари го понуди, но во последно време тоа се менуваат и луѓето почнуваат да сфаќаат дека има многу квалитени домашни пива полни со вкус и ароми во кои може да се ужива. Тоа е добро, а што од година во година се промовира и се поттикнува производството на домашни пива преку разни фестивали и денови на пиво низ градовите”, вели Санел.

Неговите ученици во Кулинарство Институтот Kul In имаат можност да учествуваат во подготовката на пиво и исто така да научат како да препознаат квалитетен производот, проценка на дегустација и начините и формите на служшње пиво и комбинирање на пива со храна.

Практикум и центар за производство на домашнопиво Пиво Kul In Lab обезбедува образование кое е потребно за целосно разбирање на индустријата за храна и угостителство, а добредојдени се сите кои сакаат да дознаат повеќе за пивото од мајсторите за пиво и пивски ентузијасти.

Остави коментар

Почетна // Free Time // Kul IN Beer Lab, училиште каде што можете да научите како да правите свои пива
Горе