Лекар на обичните и сиромашните: Toj никогаш немал автомобил, ниту телефон.

5 септември, 2020
доктор

Пред неколку дена, во Египет беше откриен мурал посветен на вистински лекар, лекар на „обичните и сиромашни“ луѓе.

На крајот на јули, Мухамед Машали почина на 76-годишна возраст, лекар кој ги лекуваше најсиромашните граѓани на Египет целосно бесплатно 50 години.

Поминал 12 часа на ден во клиниката и примал по 30-50 пациенти на ден. Покрај тоа што секој ден имаше колона луѓе пред неговата брза помош, луѓето му приоѓаа на улица и тој им даваше медицински совет.

Д-р Мухамед Машали никогаш немал автомобил, па дури и телефон. Одеше пешки од дома до канцеларијата.

Кога еден богат човек дознал за неговата приказна, тој му дал 20 000 долари, автомобил и стан во неговиот град, но една година подоцна, по враќањето во Египет, богатиот човек дознал дека лекарот го продал автомобил за да им помогне на сиромашните пациенти и купил нова медицинска опрема. .

Кога Мухамед Машали дипломираше на Медицинскиот факултет во Каиро во 1967 година, тој рече зошто сака да се жртвува за доброто на другите:

“Татко ми го жртвуваше својот живот за да ме направи лекар. Тогаш му ветив на Бога дека нема да земам ниту денар од сиромашните и дека ќе живеам живот во служба на луѓе од која било култура или религија”.