Мистерија во зоолошка: Женка питон снесе 7 јајца иако немала контакт со маж питон 20 години!

11 септември, 2020
питон

62-годишна женка-питон, која живее во зоолошка градина во американскиот град Сент Луис, се најде во центарот на своевидна мистерија откако изведе седум јајца, иако не беше во близина на маж од ваков вид најмалку две децении.

Според лондонскиот „Гардијан“, три јајца биле ставени во инкубатор, две младенчиња не преживеале, а останатите две биле искористени за генетско земање примероци за да се утврди како се случило оплодувањето.

Американски експерт во оваа пригода изјави дека, иако е невообичаен феномен, не е невообичаено питоните со топка да се размножуваат асексуално, а женките од овој вид змија, исто така, понекогаш ја чуваат спермата кај мажјаците за последователно оплодување.