Најубавите православни имиња за момчиња и девојчиња кои ги носела само аристократијата

10 октомври, 2020
229025_shutterstock-1162154812_ls


Еден од најважните, но и најинтересните родителски „проблеми“ отсекогаш бил изборот на име за наследникот. Според старата добра изрека „Името е судбина“, родителите секогаш се обидувале да им даваат на своите деца имиња кои се поврзани со успех, љубезност, убавина, моќ … Овие имиња некогаш припаѓале исклучиво на руската аристократија и тие биле подеднакво популарни и кај нас.


Тие ги давале претежно принцови и принцези, додека самата аристократија ги добивала овие имиња или според нивното убаво значење или според најуспешните владетели кои веќе оставиле трага во историјата.

На кнезовите им беа дадени следниве имиња: Олег, Игор, Јарослав, Светислав, Владимир, Константин, Александар, Борис, Иван, Василиј, Николај, Андреј, Михаил, Павле.

Од друга страна, припадничките на понежниот пол носеле имиња што значат светлина, мир, љубезност, убавина и плодност, со желба родителите да бидат токму такви: Олга, Софија, Јелисавета, Елена, Ана … Освен Русите, Србите отсекогаш биле за имињата што ги обележале славните српски аристократски лози, како Немања, Стефан, Александар, Милан … Денес, мислењата се целосно поделени – некои се свртуваат кон овие традиционални имиња, додека други се натпреваруваат да дојдат до најнеобичното име за нивниот наследник. Какво е Вашето мислење? Дали преферирате традиција или мода? Споделете со нас во коментарите