Не можете да се оддалечите од мобилниот дури ни во тоалетот: Еве зошто би требало да ја промените оваа навика!

18 октомври, 2020
gvsdvsdfvsdfsd


Според истражувањето спроведено од „Хуавеи“ минатата година , се покажа дека дури 54,6 проценти од луѓето не го оставаат мобилниот телефон дури и кога одат во тоалет, а 44,7 проценти од нив ги носат своите мобилни телефони на туш, миење заби … тоалетот стана синоним за трошење време на мобилен телефон. Но, оваа навика може да биде многу штетна, како за нашиот организам и здравје, така и за нашиот ум, пренесува Thrillist.

Миењето на рацете станува безвредно

Кога го носите вашиот мобилен телефон во тоалет, го изложувате на многу микроби и бактерии како салмонела. Различни експерти за хигиена изразија загриженост за луѓето кои ги носат своите мобилни телефони до тоалетот. Тие велат дека кога уринирате, го менувате мобилниот телефон од рака на рака и ги применувате сите бактерии што се наоѓаат околу вас, па дури и миењето на рацете станува безвредно! Тоа е затоа што дотогаш бактериите се залепија на вашиот мобилен телефон кој повторно го држите во рацете – дури и по миењето.

Using your phone on the toilet is giving you piles | Metro News

Ги зголемувате шансите за хемороиди

– Кога ќе останете во тоалетот подолго од 20, 30, 40 минути, ставате непотребен притисок врз ректумот, што може да предизвика хемороиди и дефинитивно да ја влоши ситуацијата ако веќе ги имате – рече др. Парта Нанди.

Do you use your phone when you're sitting on the toilet? This is why it's a  really bad idea - Mirror Online

Со продолжување на овој притисок може да ги влошите гастроинтестиналните проблеми, а проблемот што е умерен може да стане многу сериозен. – Покрај тоа, непријатната положба на седење на тоалетот може да ги влоши проблемите со нервите и колковите.

На вашиот мозок му треба пауза

Бањата порано беше место без одвлекување внимание и технологија. Ова веќе не е случај, што не е добро за ментална активност. Изведувајќи мокрење, му дававте кратка пауза на мозокот од многу обврски и проблеми, но мобилните телефони веќе не го дозволуваат тоа.