Не се откажувајте од старите “Голфови”! Во некои земји вредат право богатство!!

17 јуни, 2020
golf

“Ме обзеде носталгија. По првото возење, сфатив дека вреди да се купи овој автомобил …”

  Во седмицата што одбележува точно 35 години од почетокот на производството на Голф „два“ во поранешна Југославија, пристигнаа вести од другата страна на Атлантикот што го потврдуваат реалното влијание и вредноста на овој Фолксвагенов автомобил во светот. Првата генерација “Голф Зајак” беше лансирана на американскиот и канадскиот пазар пред 45 години и беше претставена како наследничка на популарната „Буба“. Денес, цената на добро сочуваните копии на овој автомобил е доста висока, што го потврдува и автомобилот за кој пишува „Блумберг“.

  Првата генерација „Фолксваген голф“, именувана како „Зајак“ на северноамериканскиот пазар, има голема побарувачка кај колекционерите на автомобили во Соединетите држави. Така, во септември минатата година, еден Зајак, кој имал минато нешто повеќе од 161.000 километри, беше продаден за дури 33.000 долари. Во февруари оваа година, друг ваков голф се продаде за 30.000 долари. Сопственикот и претседател на застапништвото на Lotus Motorsport / Aston Martin за Нова Англија, Стив Серио, купи еден ваков голф за 38.000 долари. “Носталгијата ме порази. По првото возење, сфатив дека вреди да се купи овој автомобил”  – рече тој.

            Дизајнот на првиот голф, потпишан од познатиот италијански Џорџето Џуџаро (инаку дизајнер на Југо Флорида), беше револуционерен дизајн за своето време. Во следните години, првата генерација на голф беше произведен во многу верзии, вклучувајќи го и познатиот спортски GTI. Фактот дека цената на овој автомобил расте неверојатно, го потврдува фактот дека верзијата GTI од 1983 година, која беше продадена во САД за 7.500 долари пред три години, сега вреди 12.000 долари. Затоа не треба да изненадува фактот дека постарите голфови во некои земји од светот лесно ја достигнуваат цената до 30 000 долари. Неодамна, и еден голф „два“, произведен во фабриката во Сараево во 1987 година, „совршено сочуван и без никаква корозија“, се продаде на плац во Германија за 5.000 евра.