Нејзината СМРТ е сѐ уште непозната! Фасцинантни факти за кралицата Клеопатра кои сигурно не ги знаевте

8 септември, 2020
kleopatra

Египетската кралица Клеопатра почина пред повеќе од 2.000 години, но историчарите и пошироката јавност се уште се многу заинтригирани од нејзиниот живот. Позната по својата убавина и интелект, таа инспирирала многу уметнички, литературни и кинематографски дела.

 Постоеа повеќе Клеопатри
Познатата кралица за која зборуваме денес не е единствената Клеопатра од Египет. Имено, таа беше седмата женска личност од династијата Птоломеици која беше наречена така.

Таа воопшто не беше Египќанка
Иако Клеопатра е родена во Египет, таа всушност имаше грчко потекло. Клеопатра е ќерка на Птоломеј XII Олет, наследникот на Птоломеј I Сотер, воениот водач Александар Велики, кој почина во 305 година п.н.е. стана владетел на Египет.

 

Нејзината наводно неверојатна убавина е мит
Клеопатра главно беше прикажана како голема убавица во филмовите. Историчарите се сомневаат дека ова е вистина. Како доказ за тоа, тие ја приложуваат сликата на Клеопатра на паричка од антички Египет, што покажува дека таа имала долг нос и не многу женствена вилица. Во списите на грчкиот историчар Плутарх, исто така, се вели дека Клеопатра сигурно не била меѓу најубавите жени во своето време, но дека сепак била неодолива за мажите поради нејзиниот интелект, шарм и смисла за хумор.

 

Клеопатра била омажена за двајцата нејзини браќа
Во династијата Птоломеици, се практикувало нејзините членови да се омажат за да се зачува „чистотата на крвта“. Се  претпоставува дека родителите на Клеопатра биле брат и сестра, а секако е познато дека таа најпрво била мажена за нејзиниот брат Птоломеј XIII, а подоцна и за друг брат Птоломеј XIV. Бидејќи не сакала да ја дели власта со нив, влегла во конфликт со двајцата. Птоломеј XIII наводно се удавил во обид да го премине Нил по воениот пораз во битката за граѓанска војна меѓу неговите и силите на Клеопатра, додека Птолемеј XIV бил погубен по наредба на славната кралица.


Таа имала дете со Јулиус Цезар
Клеопатра и Јулиј Цезар беа љубовници две години. Во овој период, таа го роди неговиот син Птоломеј XV Цезар, познат под прекарот Цезарион, што значи „малиот Цезар“. Во периодот помеѓу смртта на Клеопатра и анексијата на Египет од Окавијан Август, тој бил единствениот владетел на оваа територија. Неговото владеење сепак не траело долго, бидејќи бил погубен од силите на Август во 30 п.н.е., кога имал само 17 години.