Неколку грешки кои најверојатно ги правите кога користите средство за дезинфекција

17 октомври, 2020
sredstvo

Експертите препорачуваат употреба на средства за дезинфекција кога сте во јавност и не сте во можност да ги миете рацете. Средствата за дезинфекција можат да помогнат во отстранување на бактериите, но има некои работи што треба да ги избегнувате кога користите средства за дезинфекција.

  • Препорачливо е да ги миете рацете со вода и сапун најмалку 20 секунди, а истото важи и за примена на средства за дезинфекција. Треба да го мачкате дезинфекцискиот материјал на рацете 20 до 30 секунди и проверете дали го триете додека целосно не исчезне од вашите раце.
  • Секој дел од вашите раце што го оставате нечистен може да содржи честички од вирус. Значи, дури и ако сте допреле нешто со само еден прст, секогаш треба правилно да ги санирате целите раце за да бидете сигурни. Покријте со целата рака, вклучувајќи ги прстите и ноктите.
  • Треба да ги следите упатствата на производителот во врска со температурата на која треба да се чува. Погрешната температура може да влијае на ефективноста на производот. Не ставајте го производот во фрижидер или на сонце.
  • Кога станува збор за дезинфекција на рацете, многу е важно колку често го правите тоа. Ако рацете бидат во близина на устата, прво дезинфицирајте ги за ваша лична безбедност.
  • Ако користите средство за дезинфекција, секогаш имајте на ум дека ова се производи врз основа на алкохол и затоа се запаливи. По користењето на средството за дезинфекција, почекајте неколку моменти да се исушат рацете и да испари алкохолот. Во принцип, избегнувајте отворен пламен најмалку 30 минути по нанесувањето. Значи, не користете запалка за цигари веднаш по нанесувањето на средството за дезинфекција.
  • Ако користите премногу средства за дезинфекција, тоа нема да ја намали ефикасноста на производот, но може да предизвика пукање на кожата на вашите раце. “Средствата за дезинфекција на рацете не само што ги убиваат лошите бактерии, туку и добрите бактерии кои можат да ја иритираат кожата. Ако се појави иритација на кожата, променете ги производите”, рече Нихил Бхајани, експерт за заразни болести.