Необични Бон-Тон правила од минатото

18 октомври, 2020
20100112_public_shutterstock__Di002357083_1000x0


Правилата на бон -тон стануваат полабави, па затоа на нас, современите луѓе, им е сè потешко да ги разбереме правилата за добро однесување што важеа во претходните епохи. Од друга страна, сигурни сме дека идните генерации ќе бидат шокирани кога ќе прочитаат за начинот на живеење на луѓето на почетокот на 21 век.

Во античка Грција, а подоцна и во Рим, вообичаено било луѓето да јадат лежејќи на страна, користејќи ги лактите како потпора.

Следното правило е можеби најневообичаено и можеби не е. Но, тоа сигурно не се гледа секој ден во модерното време. Во античка Персија, мажи од иста класа се поздравуваа бакнувајќи се во устата.

Католичката црква во некои делови на Европа за време на средниот век ги повика луѓето да не користат вилушки затоа што тие се наводно „алатка на сатаната“.

Во средновековна Франција, луѓето за време на ручекот ги бришеле рацете и устите со чаршав.

Жените во Англија од 18 век се очекувало да не ги напуштаат своите домови за време на бременоста.

Во текот на четириесеттите години, луѓето беа охрабрувани секогаш да имаат насмевка на лицето кога зборуваат на телефон.

Во Викторија Англија постоело непишано правило дека жените можат да им даваат подарок на мажите кои се заинтересирани за нив само нешто што самите го направиле или некоја евтина ситница што ја купиле.

На жените од повисоките класи во Русија од крајот на 19 век им било препорачано да легнат во 1 часот по полноќ, а пред тоа да прочитаат француски роман.

На почетокот на 20 век, на родителите им беше препорачано да не покажуваат нежност кон своите деца, барем додека не наполнат 5 години, за да не ги расипат.

Во САД во 60-тите години на минатиот век се сметаше за етикета да држите пијалок во левата рака кога стоите, бидејќи вашата десна рака е секогаш слободна да ве поздрави.