Одберете слика која најмногу ве плаши и дознајте ја вашата мрачна страна! Овој тест од 1935 година е неверојатен.

3 септември, 2020
страшно

Во 1935 година, унгарскиот психијатар Леополд Сони го разви таканаречениот тест за истрага, кој сакаше да ги открие скриените карактеристики на човекот, она што го потиснуваме длабоко во себе.

Неговата теорија беше дека сличностите се привлечни, што значи дека ако некое од луѓето на сликата ви изгледа привлечно, тоа значи дека имате некои сличности. Од друга страна, кога ќе одредите кој од нив ви е особено страшен, ќе откриете работи што ги потиснувате во себе.

Вистинскиот тест на психијатар беше пообемен, содржеше 48 фотографии и објаснувања, но подоцна беше создадена скратена верзија која открива што потсвесно криеме според истиот овој принцип.

Изберете ја личноста од фотографијата која ве плаши најмногу и видете што открива за вас:

Слика 1: Садист

Ако првата личност на фотографијата ве плаши најмногу, веројатно имате авторитативен став како родител или наставник. Вие го потиснувате фактот дека сакате да доминирате над другите, исто како што другите владееја над вас за време на растењето. Вие сте „пасивни“ и пријателски расположени, сакате да ги задоволувате другите, но имате тенденција да бидете дефанзивни или пасивно-агресивни кога ќе се чувствувате загрозени. Длабоко во вас, сакате да ги гледате страдањата на другите луѓе, физички или емоционално.

Слика 2: Епилептичен

Ако личноста од другата фотографија ве плаши најмногу, веројатно реагирате на движењата доста интензивно и ги потиснувате негативните емоции. Многу се трудите никогаш да не ги покажете тие чувства пред другите и да го скриете тоа, вие сте многу пријателски расположени кон другите и тие ве доживуваат како мирна и сигурна личност. Под притисок, сепак, можете да „експлодирате“.

Слика 3: Кататоничен

„Кататоник“ е интелигентен човек со „суперактивен ум“. За борба против оваа специфична активност на вашиот мозок, вие најверојатно дејствувате многу послушно, подготвени сте да ги задржите мислите, па дури и да дозволите другите да управуваат со вас. Ова значи дека често ги негирате вашите емоционални и физички потреби и желби, што понекогаш прави да се чувствувате како да не сте тоа што сте. Ве прави да се чувствувате незадоволни.


Слика 4: Шизофреник

Ако лицето на фотографијата број четири ве плаши најмногу, веројатно „ја потиснувате емпатијата“ кон другите. Можеби имате потешкотии да остварите меѓучовечки врски и да се поврзете со други. Но, тоа не значи дека не сте социјални, напротив! Сакате да излегувате и да поминувате време со пријателите, но вашите врски се површни, па длабоко во себе се сеќавате дека сте осамени и изолирани.

Слика 5: Хистеричен

Ако сте ја одбрале оваа фотографија, тоа може да значи дека „ви треба внимание“, но вие ја потиснувате. Можеби кога растевте, тие често ви велеа да молчите или да станете сериозни, да ги игнорирате потребите на вашите деца, така што ќе пораснете во прилично скромна личност. Сепак, длабоко во себе сакате да бидете во центарот на вниманието, а сега можеби се обидувате да го постигнете тоа со постојано вложување во вашиот изглед.

Слика 6: Депресивни

Депресивната личност на прв поглед изгледа среќна, но длабоко во себе се бори со чувство на безвредност, понекогаш дури чувствува омраза кон себе и вина. Имате проблем со самодовербата. Обидете се да се справите со ваквите чувства фокусирајќи се на вашата работа и на другите.

Слика 7: Манијак

Ако лицето од седмата слика ве плаши најмногу, веројатно имате развиена логика, вие сте зрела и избалансирана. Се нервирате кога другите се хаотични или гласни, а тоа е затоа што ги потиснувате хиперактивните склоности. Длабоко во себе, вие сте всушност многу импулсивни и тешко ја контролирате својата енергија, а веројатно цел живот ви е кажано да се смирите и да се воздржите и тоа сè уште ви останува во потсвеста.

Слика 8: Дисоцијативно нарушување на идентитетот

Луѓето кои се најмногу исплашени од лицето на последната слика, можеби биле малтретирани од возрасните како деца, односно од авторитетна фигура. Затоа тие честопати се прашуваат себеси и својата сексуалност, а некои се обидуваат да ја прикријат придржувајќи се до идеалите на својот пол – тие стануваат „мачо“ маж или екстремно женствена жена.