Оптичка илузија која се поместува го збуни интернетот. Погледнете за што станува збор

5 август, 2020
хјхгјхг


Статичната слика покажува сив квадрат направен од помали сиви квадрати и се чини дека се движи со секое движење на глувчето. Корисниците на Редит се обидоа да одговорат на прашањето зошто сликата се движи.


– Морав да зумирам за да сфатам дека централниот квадрат е истата шема како надворешната област, но таа се ротира за 90 степени – напиша еден корисник.

Друг посочи дека „контрастот на темна и светла боја предизвикува оптичка илузија“. – Мислам дека станува збор за нашиот мозок што се обидува да ја состави сликата. Се чини дека централниот дел е отсечен и свртен – заклучи третиот.

Сепак, во реалноста, сликата е мирна, а вистината е дека всушност е измама што човечкиот мозок не може да ја процесира.