Откриено е како МАФИЈАТА заработува во време на ПАНДЕМИЈА… во „тој сектор” нема застој !

18 јуни, 2020
mafija

Криминалните организации би можеле да ја искористат кризата со вирусот корона за да навлезат подлабоко во европските економски мрежи, предупредуваa денес на состанокот на Европол.

Средбата беше организирана од Италија за да се овозможи проширена размена на информации помеѓу земјите погодени од пандемијата на вирусот корона.

Поради кризата и ликвидносниот проблем што следеше, криминалните организации можеа да ги снабдуваат компаниите со нелегални пари, се вели на состанокот.

Беше посочена конкретната опасност мафијашките организации да стекнат богатство со лихварство.

Затоа Италија, како прва земја, формираше специјална единица која треба да развие стратегија за да спречи навлегување на мафијата во правната економија.

Мафијашките кланови нудат помош и услуги на семејства кои имаат потреба од цел да добијат удел во компаниите, посочи Виторио Ричи.

Според него, мафијата се обидува да дојде до државните работи преку корупција.

Повеќе од кога било, италијанската држава мора да биде повнимателна во сегашната ситуација, изјавија италијанските власти.